Edward Snowden är en världsberömd visselblåsare och nätaktivist. Foto: AP THE GUARDIANEdward Snowden är en världsberömd visselblåsare och nätaktivist. Foto: AP THE GUARDIAN
Edward Snowden är en världsberömd visselblåsare och nätaktivist. Foto: AP THE GUARDIAN
Enligt universitetsrapporten har ett turkiskt telekomföretag använt Malmöföretagets teknik för att spionera på användare. Arkivbild. Foto: ColourboxEnligt universitetsrapporten har ett turkiskt telekomföretag använt Malmöföretagets teknik för att spionera på användare. Arkivbild. Foto: Colourbox
Enligt universitetsrapporten har ett turkiskt telekomföretag använt Malmöföretagets teknik för att spionera på användare. Arkivbild. Foto: Colourbox

Edward Snowden kritiserar Malmöföretag för spionage

Publicerad
Uppdaterad

IT-företagets Sandvine Proceras affärer med Türk Telekom har kritiserats för att främja spionage.

Nu har en rapport kommit som ger kritikerna rätt – och backas av Edward Snowden, det skriver Sydsvenskan

För lite mer än ett år sedan höjdes många kritiska röster mot IT-företaget Procera, framför allt på företagets kontor i Malmö. Det efter att man gjort en affär med sen stora turkiska telekomoperatören Türk Telekom.

Bolaget hade anpassat sin teknik så att den skulle kunna användas av turkiska myndigheter – för övervakning av användarna enligt kritikerna – vilket dock tillbakavisades av företagsledningen.

Nu har en rapport kommit som bekräftar kritiken, vilket Sydsvenskan för först med att uppmärksamma.

Det är The Citizen Lab, en del av universitetet i Toronto, som precis har publierat en rapport där det framgår att det finns bevis att Sandvine Proceras DPI-teknik används av Türk Telekom. Bland annat ska de ha använt sig av företagets tjänster för att smyginstallera spionprogram på användares datorer i Turkiet och Syrien.

Enligt rapporten har tekniken även använts för att blockera politiskt och journalistiskt innehåll i Turkiet och Egypten. Bland annat Wikipedia har blockerats.

Under helgen uppmärksammade den världskända visselblåsaren och nätaktivisten Edward Snowden företaget i en rad Twitterinlägg där han beskriver avslöjandet som "enormt".

https://twitter.com/Snowden/status/972110541408952320

Granskar innehåll

Procera är ett amerikanskt företag med sydsvenska rötter. De utvecklar teknik för DPI (Deep Package Inspection), teknik som granskar innehåll i data som skickas över nätet. 

Syftet med tekniken är att operatörer ska kunna prioritera nättrafik rätt men det kan också användas av stater och underrättelsetjänster för övervakning och censur.

Hösten 2017 köpte Procera det kanadensiska bolaget Sandvine och det sammanslagna bolaget går nu under namnet Sandvine.

Sandvines vd Lyndon Cantor  har svarat universitetet att rapportens slutsatser är "flaska, vilseledande och felaktiga".

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag