Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Edward Snowden kritiserar Malmöföretag för spionage

Edward Snowden är en världsberömd visselblåsare och nätaktivist.
Foto: AP THE GUARDIAN
Enligt universitetsrapporten har ett turkiskt telekomföretag använt Malmöföretagets teknik för att spionera på användare. Arkivbild.
Foto: Colourbox

IT-företagets Sandvine Proceras affärer med Türk Telekom har kritiserats för att främja spionage.

Nu har en rapport kommit som ger kritikerna rätt – och backas av Edward Snowden, det skriver Sydsvenskan

För lite mer än ett år sedan höjdes många kritiska röster mot IT-företaget Procera, framför allt på företagets kontor i Malmö. Det efter att man gjort en affär med sen stora turkiska telekomoperatören Türk Telekom.

Bolaget hade anpassat sin teknik så att den skulle kunna användas av turkiska myndigheter – för övervakning av användarna enligt kritikerna – vilket dock tillbakavisades av företagsledningen.

Nu har en rapport kommit som bekräftar kritiken, vilket Sydsvenskan för först med att uppmärksamma.

Det är The Citizen Lab, en del av universitetet i Toronto, som precis har publierat en rapport där det framgår att det finns bevis att Sandvine Proceras DPI-teknik används av Türk Telekom. Bland annat ska de ha använt sig av företagets tjänster för att smyginstallera spionprogram på användares datorer i Turkiet och Syrien.

Enligt rapporten har tekniken även använts för att blockera politiskt och journalistiskt innehåll i Turkiet och Egypten. Bland annat Wikipedia har blockerats.

Under helgen uppmärksammade den världskända visselblåsaren och nätaktivisten Edward Snowden företaget i en rad Twitterinlägg där han beskriver avslöjandet som "enormt".

https://twitter.com/Snowden/status/972110541408952320

Granskar innehåll

Procera är ett amerikanskt företag med sydsvenska rötter. De utvecklar teknik för DPI (Deep Package Inspection), teknik som granskar innehåll i data som skickas över nätet. 

Syftet med tekniken är att operatörer ska kunna prioritera nättrafik rätt men det kan också användas av stater och underrättelsetjänster för övervakning och censur.

Hösten 2017 köpte Procera det kanadensiska bolaget Sandvine och det sammanslagna bolaget går nu under namnet Sandvine.

Sandvines vd Lyndon Cantor  har svarat universitetet att rapportens slutsatser är "flaska, vilseledande och felaktiga".