Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Edla, 8, kan gå i skolan – tack vare sin robot

Roboten AV1 kan vara med i klassen. Eleven styr roboten hemifrån och kan prata med klasskompisarna. OBS produktbild.
Foto: Esteta Kluczenko / No Isolation
Edla Kronberg, 8, tycker att det bästa med roboten är att hon håller kontakten med klassen. "Innan saknade jag dem hela tiden", säger hon.
Foto: Privat
Edla, 8, följer lektionerna genom robotens ögon. När det är dags för eget arbete kan hon stänga ner och jobba på egen hand.
Foto: Privat

Edla, 8, har drabbats av hjärntrötthet efter en stroke.

Men hon följer med i allt som klassen gör – tack vare en egen robot.

– Det bästa med roboten är att jag kan vara med i skolan. Innan ville jag bara dit hela tiden, och saknade mina kompisar, säger hon.

Edla Kronberg, 8, i Kristianstad i Skåne fick för ett och ett halvt år sedan en stroke, och har sedan dess lidit av hjärntrötthet, något som Kristianstadsbladet var först med att skriva om.

Hon har inga problem att följa med i skolarbetet, men däremot är det tufft med alla syn- och ljudintryck.

Lösningen har blivit att en robot går i skolan – i stället för Edla.

– Det bästa med roboten är att jag kan vara med i skolan. Innan ville jag bara dit hela tiden, och saknade mina kompisar, säger Edla Kronberg.

Skapades för barn med cancer

Familjen fick tips om roboten, som heter AV1, av en vän. Ursprungligen gjordes den för cancerdrabbade barn som är infektionskänsliga och inte kan delta i klassens undervisning.

Roboten sitter på Edlas plats, men kan inte styras av skolan. När Edla vill vara med startar hon roboten via sin Ipad hemma. Då vänder den upp huvudet.

– Då säger klasskompisarna: "Nu vaknar Edla", berättar mamma Ida Kronberg.

Edla kan blinka på ett särskilt sätt när hon vill räcka upp handen och svara på frågor. Hon riktar själv kameran på det hon vill se och hon hör vad klasskamraterna säger utan fördröjning och kan delta i alla samtal. 

När de andra eleverna jobbar själva, kan Edla stänga av roboten.

Edla, 8, med mamma Ida Kronberg och lillasyster Estrid.
Foto: Privat

För skolkompisarna har det inte varit något konstigt alls med en robot i klassen. 

– Vuxna vet ibland inte hur det ska prata. Men barn bara ställer sig framför roboten och prata, säger Ida Kronberg.

Roboten döptes till Bella men i klassen kallas den allmänt för Robot-Edla. 

Hänger med perfekt i skolarbetet

Skolkamraterna kan inte se Edla utan bara höra hennes röst.

– Det är ganska skönt, för ibland kan hon vara ganska trött och sitta i pyjamas, säger Ida Kronberg.

Familjen tycker att roboten är "klockren" för Edla. Trots hjärntröttheten hänger hon med hur bra som helst i undervisningen. 

– Som det är nu ligger hon helt i fas. Just nu gör roboten att hon hänger med, säger Ida Kronberg.

Edla, 8, har fyra syskon och även hemma är det full rulle. Ibland måste hon komma iväg ensam med sin mamma för att vila. Här är hon tillsammans med lillasyster Estrid.
Foto: Privat

Prognosen för Edla är osäker. Kanske kommer tröttheten att avta, men det vet man inte. Men roboten gör att hon inte missar skolan, och det har förändrat Edlas liv. 

Hon lever ett bra liv, trots ett handikapp som kan vara lite knepigt att leva med, inte minst för att det inte syns utanpå.

– Vi fick en helt annan flicka, kändes det som. Det är så nära man kan komma vanlig skola, när nu livet är som det är, säger mamma Ida Kronberg.MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!