Ebbe kom till genom surrogatmamma i USA

Så många barn föds det i Sverige varje år.
Ebbe är nu strax över en månad gammal.
Foto: Privat / Privat
Mattias Kristensson och Maria Gustafsson, nyblivna föräldrar till lille Ebbe.
Foto: Privat / Privat

När Maria Gustafsson och Mattias Kristensson inte kunde få barn på egen hand tog de hjälp av en surrogatmamma. 

Den 2 december föddes Ystadsparets son Ebbe på andra sidan Atlanten. 

– Vi känner otrolig tacksamhet, säger Maria Gustafsson, 40.

Redan 2016 började Mattias och Marias resa till att få barn ihop. Maria har haft livmoderhalscancer och till slut fick paret besked att det är omöjligt för dem att bli gravida. 

Tre alternativ återstod: att nöja sig, adoption eller surrogatmamma. Efter att ha tänkt igenom saken föll valet på det sistnämnda och det blev starten på en resa som även Ystads Allehanda skrivit om.

– Vi ville få vara med och påverka från dag ett och därför kom vi fram till det alternativet, säger Maria Gustafsson.

Paret tog kontakt med en svensk surrogatagentur och satte sig in i vad det innebar att få barn genom surrogat. I Sverige är lagstiftningen tvetydig, svenska par får därför söka sig utomlands och det är kostsamt. 

– Det är stora tuffa beslut. Så visst har det känns jobbigt emellanåt men vi har varit lyckligt lottade att ha en fantastisk surrogatmamma. Kontakten med henne har gjort att allt blivit lättare, säger Maria Gustafsson.

Blev en del av familjen

Via agenturen matchades de med Kristen och hennes man Nick i USA. De hade redan tre barn och Kristen hade i flera år tänkt att hon ville bli surrogatmamma. Efter ett skypesamtal var alla parter överens om att gå vidare.

Kristen såg det som ett tecken att Mattias heter Kristensson i efternamn, vilket även Ebbe kommer heta i efternamn. 

– Vi har fått en till familj, vi känner att Kristen och hennes man Nick är våra vänner för livet. Vi har varit och hälsat på två gånger och de kommer hälsa på oss, säger Maria Gustafsson.

Maria Gustafsson med sonen Ebbe.
Foto: Privat / Privat

Genom spermier från Mattias och ett donerat ägg blev Ebbe till under 2019. I slutet av november åkte Ystadsparet till USA. 

Den 1 december gick vattnet och Kristen, Nick, Maria och Mattias spenderade 16 timmar i förlossningsrummet innan Ebbe till slut kom ut den 2 december.

– Jag fick ta emot honom när han kom ut med den sista krystverken. Bara det att man får vara med och ta emot sitt eget barn är en fantastisk känsla, säger Maria Gustafsson.

”Känner otrolig tacksamhet”

Lagom till jul kunde paret bege sig hem med sin nyfödda son och fira tillsammans med Ebbes storasyskon William och Maya, Mattias barn från en tidigare relation.

Det juridiska arbetet är fortfarande under process. Mattias behöver få faderskapet fastställt, ensam vårdnad av Ebbe och efter det ska Maria ansöka om en närståendeadoption. Ebbe ska också bli svensk medborgare.

Just nu njuter familjen dock bara av att vara tillsammans. Tårarna kommer när Maria Gustafsson förklarar hur tacksam hon är till Kristen. 

– Vi känner en otrolig tacksamhet över att någon kan vara så givmild. Att hon kände att hon ville göra detta för att alla ska få möjligheten att ha ett eget barn att älska. Vi känner otrolig tacksamhet till hela Kristens familj, de är helt fantastiska, säger Maria Gustafsson.

Här är Sveriges vanligaste namn

Trots nya trender – äldre namn i topp.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!