Ea Carreon Jimenez och pojkvännen Daniel Lundgren med dottern. Foto: Josefine Sidhu/Trelleborgs AllehandaEa Carreon Jimenez och pojkvännen Daniel Lundgren med dottern. Foto: Josefine Sidhu/Trelleborgs Allehanda
Ea Carreon Jimenez och pojkvännen Daniel Lundgren med dottern. Foto: Josefine Sidhu/Trelleborgs Allehanda
Trots att Ea Carreon Jimenez hade täta och långa värkar rekommenderades hon att åka hem från Skånes universitetssjukhus. Mindre än ett dygn senare födde hon i sitt sovrum. Foto: ULF RYD / KVP/EXPRTrots att Ea Carreon Jimenez hade täta och långa värkar rekommenderades hon att åka hem från Skånes universitetssjukhus. Mindre än ett dygn senare födde hon i sitt sovrum. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Trots att Ea Carreon Jimenez hade täta och långa värkar rekommenderades hon att åka hem från Skånes universitetssjukhus. Mindre än ett dygn senare födde hon i sitt sovrum.  Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Ea skulle föda – fick inte stanna: ”Kaotiskt”

Publicerad

Trots täta och långa värkar rekommenderades Ea Carreon Jimenez att åka hem från sjukhuset i Malmö.

Bara timmar senare födde hon barn hemma i sitt sovrum i Vellinge.

– Det blev helt kaotiskt. Jag visste inte vad jag skulle göra, säger henens pojkvän Daniel Lundgren. 

Ea Carreon Jimenez undersöktes för första gången på förlossningsavdelningen i Malmö söndagen den 11 februari. 

Enligt Trelleborgs Allehanda, som först skrev om händelsen, konstaterade barnmorskan efter undersökningen att Ea Carreon Jimenez inte hade öppnat sig så mycket, men att hon kunde känna att barnets huvud var väldigt långt ner och tryckte på.

– Barnmorskan sa "när det här sätter igång kommer barnet att komma direkt", berättar Daniel Lundgrens syster för TA.

Annan avdelning

Ea Carreon Jimenez och pojkvännen uppmanades då att stanna kvar på sjukhuset, men flytta till avdelningen perinatal. 

På den nya avdelningen undersöktes Ea Carreon Jimenez en gång till, och då blev rekommendationen en annan. Paret uppmanades att åka hem till Vellinge igen, med motiveringen att det skulle dröja innan förlossningen drog i gång.

– Jag vädjade till dem att få stanna. Men de sa att det var bättre och skönare att vara hemma, säger Ea Carreon Jimenez.

Natten till måndag åkte paret hem till bostaden i Vellinge. 

Till sist föddes dottern i parets sovrum.Foto: Josefine Sidhu/Trelleborgs Allehanda

"Tur min syster var där"

Framåt kvällen när Ea Carreon Jimenez ställde sig i duschen drog värkarna i gång på allvar. Daniel Lundgren ringde direkt till förlossningsavdelningen, som uppmanade dem att ta sig dit så fort som möjligt. Men paret hann knappt ut genom dörren, innan de fick vända igen. 

Till sist fick Ea Carreon Jimenez föda inne i sitt sovrum, med hjälp av Daniel Lundgrens syster.

– Min syster har jobbat på förlossningen så hon vet ju ungefär hur man gör. Hon la Ea i fosterställning och förlöste barnet. Jag stod i hallen och tittade efter ambulansen, då ropade min syster ”jag ser huvudet”, säger Daniel Lundgren. 

Eftersom barnet föddes med intakta fosterhinnor så fick Daniel Lundgrens syster ta sönder den för att vara säker på att navelsträngen inte fanns runt halsen på barnet.

– Det var helt kaotiskt. Jag visste inte vad jag skulle göra, så det var tur att min syster var där, säger han.

Daniel Lundgren är kritisk mot bemötandet som hans flickvän fick på förlossningsavdelningen. Foto: PRIVAT

Olika förutsättningar påverkar vem som stannar

I ett skriftligt svar skriver Pia Teleman, verksamhetschef för VO kvinnosjukvård vid Skånes Universitetssjukhus, att när det gäller bedömningar av hur en kvinna ska tas om hand så görs det utifrån olika förutsättningar. 

Däribland om kvinnan haft ett tidigare snabbt förlossningsförlopp, om värkarna tilltar vid besöket eller om livmodertappen känns mogen.

"Om livmodertappen vid besöket känns mogen och värkarna förefaller tillta men förlossningen inte är i så kallad ”aktiv fas” är det klokt att låta kvinnan stanna kvar," skriver hon.

"Sambon känner sig besviken"

Daniel Lundgren är bland annat kritisk mot bemötandet som hans flickvän fick på förlossningsavdelningen. Enligt honom behandlade personalen Ea Carreon Jimenez som om hon inte fött barn tidigare, trots att det var hennes andra förlossning. 

Han är även kritisk mot att hon inte fått mer stöttning efter den dramatiska upplevelsen. 

– Jag mår bra, men min sambo känner sig besviken efter allting som har hänt. Jag är också besviken, men tog det inte lika hårt, säger han. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag