September 1948: 125 000 kronor. Foto: Växjö AuktionskammareSeptember 1948: 125 000 kronor. Foto: Växjö Auktionskammare
September 1948: 125 000 kronor. Foto: Växjö Auktionskammare
Oktober, 1948: 26 000 Foto: Växjö AuktionskammareOktober, 1948: 26 000 Foto: Växjö Auktionskammare
Oktober, 1948: 26 000 Foto: Växjö Auktionskammare
November 1948: 21 125 Foto: Växjö AuktionskammareNovember 1948: 21 125 Foto: Växjö Auktionskammare
November 1948: 21 125 Foto: Växjö Auktionskammare
December 1948: 6 611. Foto: Växjö AuktionskammareDecember 1948: 6 611. Foto: Växjö Auktionskammare
December 1948: 6 611. Foto: Växjö Auktionskammare
Max Thelin är vd på Växjö Auktionskammare Foto: PrivatMax Thelin är vd på Växjö Auktionskammare Foto: Privat
Max Thelin är vd på Växjö Auktionskammare Foto: Privat
Foto: / WALT DISNEYFoto: / WALT DISNEY
 Foto: / WALT DISNEY

Dyra priset för gamla Kalle Anka-tidningen

Publicerad
Uppdaterad

Slutpriset för det första numret av Kalle Anka var så högt att självaste Joakim von Anka varit nöjd.

För 125 000 kronor såg en samlare till att exemplaret stannar i Sverige.

– Det är oerhört ovanligt att de dyker upp, det lär väl aldrig hända mig igen, säger Max Thelin, vd för Auktionshuset i Växjö.

Sedan starten 1948 har över 3000 nummer av den omåttligt populära serietidningen Kalle Anka släppts. Första numret gavs ut i september och på de tre återstående månaderna släpptes lika många nummer. 

Att få tag i de första tidningarna kan vara svårt – och blir ofta en dyr historia. 

Kalle Anka-tidning för 125 000

Precis så blev det också när Växjös auktionshus avslutade budgivningar på 1948 års serietidningar.

– Det är oerhört ovanligt att de dyker upp överhuvudtaget. Att de är i fint skick också – inte perfekt – är fantastiskt. Det lär väl aldrig hända mig igen, säger Max Thelin. 

Baksidan av nummer ett från 1948. Foto: Växjö Auktionskammare

Exemplaren är i visserligen lästa och vidrörda, men i övrigt i gott samlarskick. Och då kostar det.

Samtliga nummer har legat ute på en webb-auktion i knappt två veckor, alla för 200 kronor. Serietidningarna är så ovanliga att samlare finkammade marknaden och direkt märker när något ligger ute till auktion. 

Nummer ett, från oktober 1948, gick för 125 000 kronor.

Nummer två gick för 26 000 kronor.

Nummer tre för 21 125 kronor.

Nummer fyra för 6611 kronor.

Totalt 178 736 kronor.

– Det är seriesamlare som köper de här. De har kanske vuxit upp med Kalle Anka, kan man tänka sig. Ofta är det män som är födda på 50-talet, säger Max Thelin. 

– Köparen är från Sverige, men jag vet inte om personen samlat innan eller om det här var den första. Men det är ovanligt att börja med så pass dyra tidningar.

Uppslag. från oktober-numret från 1948Foto: Växjö Auktionskammare

Höga bud

Priserna är enligt Max Thelin höga, men inte i överkant. Buden är ändå förvånansvärt höga. Den enda som egentligen håller sig till värderingen är nummer fyra som Auktionshuset trodde skulle landa på 7000 kronor.

– Det finns ju inte så många och är de dessutom i bra skick blir det svårare att köpa. De som köpte dem 1948 köpte ju ofta till barnen som inte var rädda om serietidningarna. De grejer som är dyra från början är ofta i bra skick även nu, och de som var billiga är oftast inte det, säger Max Thelin. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag