Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dykarnas kanonfynd

Danska marinarkeologer är lyriska över de senaste vrakfynden som gjorts i Fehmarn Bält, allt är förvånansvärt väl bevarat trots nästan 400 år i vattnet. Foto: MORTEN JOHANSEN/Vikingamuseet i Roskilde

Den 13 och 14 oktober 1644 slogs Danmark mot en svensk-holländsk flotta utanför den danska kusten i Fehmarn Bält.

Två skepp förliste. Ett av dem kan vara det som danska marinarkeologer nu hittat.

- Förmodligen är det ett holländskt skepp. Inga svenska båtar gick under i det här slaget, säger marinarkeolog Jørgen Dencker.

Just nu planeras för fullt för tunnelbygget genom Fehmarn Bält. Det var under förundersökningarna till det bygget som man för tre år sedan fann ett stort antal föremål på botten på cirka 25 meters djup åtta kilometer söder om Rödby.

Men av hänsyn till det ovanliga fyndets känslighet har man inte gått ut med nyheten förrän nu.

- Här finns mängder rester i metall, keramik, porslin, trä och till och med textil. Allt fantastiskt fint bevarat, berättar Jørgen Dencker, som varit projektledare för arbetet.

Skeppet som är byggt i ek, har varit ett 35 meter långt dåtida krigsfartyg, det vittnar inte minst de många kanonerna man funnit om. Köket är den bäst bevarade delen av fartyget, enligt Dencker.

Vrakresterna ska nu omsorgsfullt tas om hand och fraktas dels till Vikingaskeppsmuseet i Roskilde, där Jørgen Dencker är verksam, och dels till Nationalmuseet i Köpenhamn.

Han vill inte med 100-procentig säkerhet säga att det nu funna vraket är det holländska skepp som förliste vid slaget i oktober 1644.

- Om ett par tre veckor vet vi exakt.


 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!