Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dykarnas fynd: By låg gömd på havsbotten

Ett mellantåben från en uroxe. Man har försökt dela benet för att tillverka ett benredskap, kanske en harpun, men misslyckat och slängt den i vattnet där den bevarats eftersom den inlagrats i gyttjorna. Den är C14-daterad och är drygt 10500 år gammal. Benet bär öven spår av gnag från hund.
Foto: Arne Sjöström
Stam av tall som fallit ner i Verkeåns forna ådal och som överlagrats av metertjocka lager av gyttja.
Foto: Arne Sjöström
Stora tallstubbar vid 15 meters djup. Dykare Beesham Soogrim i bild.
Foto: Arne Sjöström

På havsbotten i Hanöbukten har man nu inlett utgrävningar av en 11 000 år gammal stenåldersby. Under ett tjockt lager av gyttja letar man efter spår efter de första människorna som invandrade till Skandinavien.

– Det finns mycket under vattenytan som vi inte känner till, det är en underliggande skattkista, säger projektledaren Björn Nilsson.

Man har dykt i Hanöbukten sen 2009 och fram till i dag noggrant förberett för utgrävningsarbetet av en gammal stenåldersby som ligger gömd, på 25 meters djup. Nu har man fått medel för att dra i gång ett tre år långt utgrävningsprojekt vid den unika platsen, berättar marina arkelogen och projektledaren Björn Nilsson vid Lunds universitet.

– Det vill vi hitta är ju gravläggningar, begravda människor skulle vara välbevarade i den här miljön, säger Björn Nilsson till Kvällsposten.

De underliggande boplatserna ligger i anslutning till en gammal åmynning. I ån och vid strandkanten har man slängt gammalt bråte och matrester som har kapslats in i gyttjecedementet.

Man har redan hittat träbitar, flintaredskap, fångstanläggningar, horn och ett 10 600 år gammalt uroxben. Arne Sjöström, marinarkeolog som dyker vid stenåldersbosättningarna i Hanöbukten utanför Skånekusten är exalterad över upptäckterna.

– Som dykare är det närmast euforiskt att se helt bevarade platser som är 10 000 till 11 000 år gamla. Man ser rester av omkullfallna stammar och rötter som sticker upp precis som om de hade blåst omkull i dag, säger han till TT.

Unika fynd

Det är inte mycket som forskarna känner till om människorna som bodde på den numera gyttjebeklädda havsbottnen. Men leran har värnat skatterna på ett unikt sätt, vilket ger forskarna nytt hopp.

– Det är oerhört välbevarat, eftersom det snabbt har överlagrats av vatten i och med de översvämningar som skedde, säger Sjöström.

Fynden kan få stor betydelse för forskningen, tror Björn Nilsson.

– Vi har dåligt med spår från stenåldern på land. Många spår försvinner, vilket kan ha gjort att vi exempelvis övervärderat jakt. Här kan vi följa trähantverk som är 10 000 år gammalt. Vad jag vet så är det världsunikt.

Avancerad teknik

Björn Nilsson hoppas kunna sticka hål på myten om den primitiva stenåldersmänniskan, som han tycker har utsatts för onödigt mycket smutskastning.

– Tiden efter istiden framställs ofta som karg och problematisk, men jag tror att vi kommer kunna visa hur avancerad tekniken var. Till slut står det förhoppningsvis i skolböckerna att det var ganska sjyst att leva i Sydskandinavien för 11 000 år sedan.

I vår ska forskarna ta upp vissa fynd och undersöka dem på land. Att bedriva undersökningarna under vatten medför vissa svårigheter.

– Man gräver ungefär som på land, men det är lite svårt att få in jord i påsar. Det är mer komplicerat, men å andra sidan har du inte städer och skogar som ligger i vägen, säger Nilsson.


TTMISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!