Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dumpade kattungar i påsar längs vägen

Katterna hittades längs med Landsvägen, utanför Skivarp.
Två kattungar hittades i förslutna plastpåsar.Foto: Lasse Svensson

Vid vägen fann en 17-årig flicka två stycken kattungar, instängda i plastpåsar.

Kattungarna misstänks ha kastats ut från en bil, vid två separata tillfällen.

– Jag tog hem katterna och gav majsvälling, säger 17-åringen till Ystads Allehanda.

Två små kattungar hittades i var sin försluten plastpåse på Landsvägen utanför Skivarp, Skåne. Katterna var i dåligt skick när de hittades och veterinär har uppskattat dem till att vara ungefär fyra veckor gamla. Detta skriver Ystads Allehanda.

Det var en 17-årig flicka som fann kattungarna, vid två separata tillfällen. Den första plastpåsen, innehållande en svart liten hane, såg hon från bussen på väg från Skurup till Skivarp. 17-åringen noterade då en Ica-påse som rörde sig intill vägkanten och bad busschauffören att omedelbart stanna bussen.

– Han stannade och sa att han hade sett påsen ligga där sedan morgonen. I påsen hittade jag en liten katt som fortfarande levde vid tillfället, som jag tog hem och matade med majsvälling, säger flickan till tidningen.

Vid händelsen bytte chauffören och 17-åringen telefonnummer, eftersom bussens förare själv hade blivit berörd av det hela.

En till påse

Nästkommande dag fick flickan ett telefonsamtal från busschauffören. Föraren berättade att han hade bevittnat en yngre man i en bil som slängde ytterligare en plastpåse, i närheten av där de hade funnit katten. Flickan begav sig då till platsen för att se om påsen kunde tänkas innehålla något liknande, även denna gång. Det gjorde det.

– I en svart sopsäck låg ytterligare en kattunge. Hon hade kissat och bajsat ner sig i påsen, hon skrek och försökte bita och klösas, säger 17-åringen.

Den lilla katten, en grå hona, fick följa med flickan hem.

– Efter bara ett par dygn blev hon tillgiven och fin. Vi har döpt henne till Olga och uppskattar att hon är runt fyra veckor gammal. Hon är undersökt av veterinär och allt är bra med henne.

Höll sig inte vid liv

Den svarta kattungen som flickan fann först vid vägen var för svag för att hålla sig vid liv.

– Vi döpte honom till Ove. Han var extremt liten och hade dålig balans, i dåligt skick helt enkelt. Natten till fredagen somnade han in, han klarade sig inte, säger flickan.

Händelsen har polisanmälts av 17-åringen.

– Jag drog mig för att anmäla, jag visste inte riktigt vad jag skulle anmäla det som. Men det är ju självklart djurplågeri. Det är ofattbart hur man kan dumpa kattungar som sopor. Vill man inte ha kattungar kan man vända sig till en veterinär eller till Kattjouren, där får man hjälp.

Uppsök veterinär

Polisen uppmanar den som finner ett djur på liknande sätt att ta det till veterinär, likt den 17-åriga flickan gjorde.

– Vill man göra en god gärning tycker jag att man ska ta djuret till veterinär för att se om det är skadat, man kan inte alltid avgöra det själv. Men då finns det risk för att man får ta kostnaderna för besöket själv, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisområde södra Skåne. 

Om den som hittar djuret själv inte vill ta hand om det, då finns också möjligheten att be om hjälp hos polisen.

– Den medmänskliga saken att göra är att se till att djuret får det så bra som det går. Man kan också ringa polisen vid en sådan situation, vi finns här för att skydda och hjälpa. Det är däremot inte alltid solklart hur ett sådant här ärende bör hanteras.

 

Djurplågeribrott

I Sverige faller brottet djurplågeri under allmänt åtal. Den som utsätter djur för misshandel, överansträngning, vanvård eller på annat sätt utsätter det för lidande, kan dömas för djurplågeri. Straffet är antingen böter eller fängelse i högst två år. Djurplågeri kan även medföra djurförbud.