Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dubbla attacker mot polisstation i natt

Natten till söndagen attackerades en polisstation i Växjö med smällare, fyrverkeripjäser och gatsten vid två tillfällen. Foto: Carl Carlert
Flera rutor krossades. Foto: Carl Carlert

En polisstation i Växjö attackerades vid dubbla tillfällen med smällare, fyrverkeripjäser och gatsten i natt.

Ett flertal rutor krossades.

– Hade någon gått förbi när de här laddningarna detonerade hade det funnits risk för den personens liv eller hälsa, säger Calle Persson vid polisen i region Syd.

Den första explosionen mot polisstationen på Dalbo i Växjö inträffade klockan 02.21. Det andra, efterföljande attentatet, skedde 04.15.

— Larm kom in om en kraftigare smäll från området kring Vintervägen. Vid en kontroll visade det sig att ett antal rutor och en lampa skadats på polisstationen på Brittsommarvägen, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen i region Syd.

 

LÄS OCKSÅ: En anhållen för skott mot polisbostad i Västerås

 

Ny explosion strax efter klockan 4

Knappt två timmar senare hördes nya explosioner – från samma polisstation. 

– Då skadades en ruta på samma polisstation, men i en annan del av stationen. Vad som har föranlett det här är ännu inte fastställt, men vi har haft riktade insatser i det här området tidigare, säger Calle Persson. 

Attackerna skedde på lite olika sätt. I det första fallet var det kraftigare smällare eller fyrverkeripjäser som användes. Vid den efterföljande attacken var det, enligt polisen, fråga om smällare och en mindre gatsten. 

 

LÄS OCKSÅ: Sprängning mot polishuset i Helsingborg

 

Polisen: Risk för liv och hälsa

Polisen ser mycket allvarligt på attackerna.

– Hade någon gått förbi när de här laddningarna detonerade hade det funnits risk för den personens liv eller hälsa, säger Calle Persson. 

Är det någon misstänkt eller gripen för det här?

– Nej, varken eller. Det rubriceras som skadegörelse. Det här innebär att vi kommer att lägga ner mycket resurser för att hitta de som gjorde det, men också mer resurser i det här området.

 

LÄS OCKSÅ: Polishus i Kinna utsatt för stenattack

 

På flera håll i landet har det skett allvarliga attacker mot polisen den senaste tiden. Under natten mot lördagen sköt någon ett 20-tal skott genom ett bostadshus i Västerås. I fastigheten bor ett polisbefäl med familj. Efter attacken greps en man i 20-årsåldern, som senare anhölls av jouråklagare, misstänkt för mordförsök. 

Enligt polisen avlossades skotten mot polisbefälets bostad från ett grovkalibrigt vapen. Samtidigt har vittnen gjort gällande att automateld hörts i området tidigt på lördagsmorgonen. 

Under lördagen utsattes också polisstationen i Vännäs utanför Umeå för skadegörelse. Polisen skriver på sin webbplats att en okänd person har kastat in ett föremål genom ett fönster in till stationen på Norrlandsgatan. Vid en närmare undersökning visade det sig att det varit frågan om en sten som landat i ett kontorsrum. 

Dubbelattack mot polisstation

Under natten mot söndagen har attackerna mot polisen fortsatt. Då utsattes en polisstation i Växjö vid dubbla tillfällen för smällare, fyrverkeripjäser och gatsten

Ett flertal rutor krossades.

– Hade någon gått förbi när de här laddningarna detonerade hade det funnits risk för den personens liv eller hälsa, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Den första explosionen mot polisstationen på Dalbo i Växjö inträffade klockan 02.21. Det andra, efterföljande attentatet skedde klockan 04.15.

Stenattack under natten mot söndagen

Natten mot söndagen utsattes också polisstationen i Kinna i Marks kommun för en attack. 

Den här gången med sten. 

larmet om händelsen kom in klockan 02.32. På söndagsförmiddagen var ingen gripen so misstänkt.

– Eftersom polisen har ett uppdrag av riksdagen att upprätthålla ordning och säkerhet blir det här ett angrepp mot hela samhället. Det är inte alls bra, säger polisens presstalesperson Hans Lippens. 

 

EN I RADEN AV ATTACKER MOT POLISEN

Polisbostad beskjuts

På lördagen beskjuts en villa med flera grovkalibriga skott vid 03.20-tiden. I huset bor en polis och dennes familj, som ligger och sover vid händelsen.

 

Bomb placeras i entré till polisstation

I oktober 2017 fångas en man på kamera när han nattetid placerar ut en bomb i entrén till polisstationen i Helsingborg. När bomben detonerar förstörs dörren och ett 30-tal fönster krossas. Polisen kopplar dådet till det arbete man bedriver mot den organiserade brottsligheten i staden.

 

Polismans hustru kidnappas

I september 2017 ska en polis vittna i en rättegång som rör en beslagtagen streetracing-bil. Den pågående förhandlingen avbryts när det uppdagas att polismannens hustru har utsatts för ett kidnappningsförsök. Kvinnan lyckades fly från gärningsmännen och kunde larma polis.

 

Bilbomb mot polischef

I februari 2017 detonerar en bilbomb i Täby i norra Stockholm. Bilen tillhör en polischef och står parkerad i närheten av hans bostad. Polischefens familj förs i säkerhet och fallet utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

 

Handgranat mot polisstation

På nyårsdagen 2016 detonerar en misstänkt handgranat vid polisstationen i Katrineholm. Detonationen skadar dörrar, fönster och bilar som står i närheten.

 

Handgranat kastas mot fullsatt polisbuss

I augusti 2015 kastas en handgranat mot en fullsatt polisbuss i Tumba. Det resulterar i över hundra splitterskador på polisbussen. Poliserna klarar sig fysiskt oskadda eftersom fordonet har förstärkt skydd. En 18-åring som kan knytas till handgranaten via dna åtalas – men frias för mordförsök i hovrätten eftersom det inte går att konstatera att det var han som kastade.