Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dubbelt så många kameror på Malmöfestivalen 2018

Eddie Rosander och Matthias Nilsson, insatsledare för Malmöfestivalen. Foto: Axel Herrlin
Nils Norling, Malmöpolisens presstalesman och insatsledarna för Malmöfestivalen Matthias Nilsson och Eddie Rosander. Foto: Axel Herrlin
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Malmöfestivalen drar i gång på fredag – och i samband med stadsfesten väntas tusentals människor till Malmö.

Polisen satsar stort på säkerhetsarbetet och i år har antalet övervakningskameror fördubblats.

– Vi såg i fjol att det var väldigt effektivt för att kunna avstyra brott och bråk tidigt, säger Eddie Rosander, insatsledare för Malmöfestivalen.

Inför Malmöfestivalen – som inleds på fredag – kommer polisen ta hjälp av fler övervakningskameror över hela området, med syftet att stärka säkerheten. Det förmedlades på en pressträff under onsdagen.

– Vi kommer att ha fler kameror, ett fördubblat antal som täcker hela området och som vi kommer att titta i varje kväll. Vi såg i fjol att det fanns ett behov av det och att det var väldigt effektivt för att kunna avstyra brott och bråk tidigt, säger Eddie Rosander – som är polisens insatsledare för Malmöfestivalen ihop med Matthias Nilsson.

– I år kommer kamerorna vara dubbelt så många, men vi går inte in på det exakta antalet. De kommer att täcka hela festivalområdet, säger Eddie Rosander.

Tillståndet för kameraövervakningen gäller dagligen från tidig förmiddag till efter festivalens slut.

Två poliser kommer titta på kamerorna varje kväll – och vid behov även dagtid.

Polisen: "Har nolltolerans"

Under fjolåret anmäldes flera sexuella ofredanden under festivalen.

– Totalt upptogs 22 anmälningar om sexuella ofredanden på plats. Vissa kom in i efterhand och den totala siffran hamnade på 29. Vi har nolltolerans gällande de här brotten, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesman.

– Vi har jobbat väldigt aktivt med det här och har fokuserat på de här brotten för att fånga upp målsägande och gripa personer på plats tidigt, säger Eddie Rosander.

Där anser han att samarbetet med kommunen har fungerat bra.

– Vi har haft socialarbetare och fritidsarbetare som har ställt sig bland publiken och tittat på avvikande beteenden. En stor del av alla anmälningar fångas upp eftersom vi går fram till personerna direkt, säger han.

Ska inte gå att köra in på området

Någonting annat som polisen vill förmedla inför Malmöfestivalen är att det återigen kommer råda ett flygförbud över festivalområdet, inklusive flygning med drönare. 

– Vi vill inte att drönare flyger över folksamlingar, säger Matthias Nilsson, och hänvisar till en äldre incident då en drönare föll ner på en liten flicka. 

En polishelikopter kommer däremot att flyga över området de flesta kvällarna under festivalen.

När det gäller lastbilskydd i form av betongsuggor och liknande farthinder så kommer det se ut likadant som under fjolåret. 

– Man ska inte kunna köra in alls på festivalområdet, säger Eddie Rosander.

Fredagen en "särskild händelse"

Matthias Nilsson har bevakat Malmöfestivalen sedan 2005.

– När jag började var vi mycket mer personal, dubbelt så många, säger han.

Men han anser också att det har blivit lugnare för varje år.

– Vår bemanning ser ut likadant som den gjorde i fjol, så inget är direkt annorlunda jämfört med förra året, säger Matthias Nilsson. 

Fredag nästa vecka, som är avslutningsdagen, kommer att klassas som en särskild händelse av polisen.

Avslutningskonserten med Steve Angello blir troligtvis den största konserten någonsin på festivalen – och där kommer man att lägga extra fokus från polisens sida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!