Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dubbelt så många danskar vill ha svenskt medborgarskap

Allt fler danskar ansöker om svenskt medborgarskap.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Sedan gränsen stängdes mot Danmark och övriga länder har antalet ansökningar om svenskt medborgarskap från andra nordbor mer än fördubblats hos länsstyrelsen.

– Jag tror anledningen är problemet vid gränsövergången. Man måste visa personbevis, var man bor eller dokument att man jobbar i Sverige. Det är lättare med ett svenskt pass, säger David Olsson, förvaltningshandläggare på länsstyrelsen i Skåne, till SVT Nyheter Skåne.

Från december 2020 och framåt har det inkommit 559 ansökningar om svenskt medborgarskap från boende i andra nordiska länder. Det kan jämföras med 238 ansökningar under samma period förra året.

De flesta av dem, omkring 90 procent, är danskar som har sökt svenskt medborgarskap via länsstyrelsen i Skåne. Övriga har sökt i Kronoberg och Blekinge.

Tre krav för att få svenskt medborgarskap

Kan man visa ett svenskt pass vid gränsen räcker det för att få komma in i Sverige. För att man ska kunna söka svenskt medborgarskap krävs som nordisk medborgare att man har fyllt 18 år, bott i Sverige i fem år och inte dömts till fängelse eller liknande straff under den perioden.

– Fyller man de kriterierna kan man få sitt medborgarskap på fyra till sex veckor, säger förvaltningshandläggaren David Olsson till SVT Nyheter Skåne.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!