Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martina, 40, mördade två – så lever hon i fängelset

Martina Kveldstad dömdes bland annat för mordet på sin egen mamma.
Foto: LARS ANDERSSON / LARS ANDERSSON EXPRESSEN
I slutet av 2017 flyttads Kveldstad åter till anstalten i Hinseberg.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Martina Kveldstad dömdes för att ha mördat både sin väninna och mamma.

Under åren i fängelset har hon upprepade gånger tilldelats varningar, för bland annat droginnehav.

Nu har hon ansökt om besökstillstånd för sin pojkvän – som under flera år har suttit i fängelse, dömd för våldsbrott.

Kriminalvården anser att pojkvännen "kan äventyra säkerheten eller vara till skada för den intagna eller annan". Trots det har Kveldstad fått sin förfrågan godkänd.

Efter att ha strypt både sin väninna och mamma till döds dömdes Martina Kveldstad, nu 40, för mord i december 2010. Båda morden, som Kveldstad nekar till, tros vara relaterade till hennes tunga narkotikamissbruk.

Sedan december 2017 sitter Martina Kveldstad för andra gången på kvinnoanstalten Hinseberg. Detta efter att ha flyttats från anstalten i Ystad. Fängelsets motivering till bytet var att man hade "tömt ut de möjligheter man har" när det kom till Kveldstad.

Kveldstads vistelse i fängelset har inneburit många incidenter, bland annat i form av trots och bråk. Flera varningar har utfärdats till Martina Kveldstad under åren. Merparten av varningarna är relaterade till droginnehav, som i mitten av november 2017 då hennes urinprov visade spår av narkotikaklassade opiaten buprenorfin. 

Vill ha besök av pojkvän

I hopp om besök på Hinseberg ansökte Martina Kveldstad i januari om besökstillstånd för sin pojkvän.

Hennes pojkvän har avtjänat flera år i fängelse, efter att ha dömts för våldsbrott och narkotikabrott. Han har nyligen godkänts villkorlig frigivning. Enligt handlingar som Kvällsposten har tagit del av ska Kveldstad ha sagt att pojkvännen "nu söker bostad och arbete och lever laglydigt och drogfritt".


LÄS MER: Dubbelmördaren tvingas flytta efter narkotikafynd


Kveldstad själv menar att "det är av yttersta vikt för hennes välmående att få besök av pojkvännen" och understryker att han tidigare har tillåtits kontrollerade besök i anstalten, samt okontrollerade besök i häktet.

"Kan äventyra säkerheten"

Kriminalvården bedömer att okontrollerade besök av pojkvännen "kan äventyra säkerheten eller vara till skada för den intagna eller annan". Trots det menar de att det ändå finns starka skäl för att bevilja Martina Kveldstads ansökan, då det handlar om besök av en närstående.

Kvinnoanstalten i Hinseberg.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Bedömningen föll slutligen på att pojkvännen kommer tillåtas besöka Martina Kveldstad i fängelset – men under kontrollerade former.

I beslutet kan man läsa att besök från pojkvännen, trots godkännandet, kan vägras från Kriminalvårdens sida i efterhand. Skulle pojkvännen äventyra säkerheten på ett sätt som inte går att avstyra, stjälpa Kveldstads möjligheter för anpassning i samhället, eller på något sätt vara till skada för henne eller någon annan – då har Kriminalvården rätten att neka pojkvännen besök.

Flera varningar

Redan i början av sin fängelsetid visade Martina Kveldstad avigsidan, genom att arbetsvägra. När hon ombads packa julklappar åt Kriminalvårdens personal uppfattade Kveldstad arbetsuppgiften som "förnedrande" och "ett hån mot de intagna" – och strejkade från uppgiften.

I slutet av november fick Martina Kveldstad en varning gällande olämpligt uppträdande, efter att ha kallat en medintagen "jävla pedofil som kan krypa under en sten". Hennes utbrott ska ha triggats av att den andra personen uttalade orden "jävla mördare" och syftat på Kveldstad.


LÄS MER: Martina ströp sin mamma och väninna


Mördade väninna och mamma

Det var den 23 januari som en 57-årig kvinna hittades strypt i sin lägenhet i Värnamo. Kvinnan låg död i badrummet, ytterdörren var låst och några lägenhetsnycklar hittades inte i bostaden, uppgav den dödade kvinnans bror vid tillfället. Den strypta 57-åringen ska ha varit Martina Kveldstads väninna.

Några månader senare hittades ytterligare en strypt kvinna – Martina Kveldstads mamma. Kveldstad, då 33 år gammal, dömdes till livstids fängelse för båda morden, vid Göta hovrätt i december 2010. Detta efter att först ha friats helt i Jönköpings tingsrätt. Hon placerades till en början på kvinnoanstalten Hinseberg, för att sedan flyttas till anstalten i Ystad i juli 2015. I december 2017 förflyttades hon åter till Hinseberg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!