Dömde dubbelmördaren Pierre Karlsson, 59, har fått tilstånd att skänka en bröllopsgåva till en nära anhörig. Pengarna har han tjänat inne i fängelset där han avtjänar livstid. Foto: PrivatDömde dubbelmördaren Pierre Karlsson, 59, har fått tilstånd att skänka en bröllopsgåva till en nära anhörig. Pengarna har han tjänat inne i fängelset där han avtjänar livstid. Foto: Privat
Dömde dubbelmördaren Pierre Karlsson, 59, har fått tilstånd att skänka en bröllopsgåva till en nära anhörig. Pengarna har han tjänat inne i fängelset där han avtjänar livstid. Foto: Privat
Vid luciatid 2012 hittades makarna Gustaf Linder Nordander, 57, och Annika Nordander, 55, mördade i sitt brinnande hus i Flakeböle på Öland. Foto: PolisenVid luciatid 2012 hittades makarna Gustaf Linder Nordander, 57, och Annika Nordander, 55, mördade i sitt brinnande hus i Flakeböle på Öland. Foto: Polisen
Vid luciatid 2012 hittades makarna Gustaf Linder Nordander, 57, och Annika Nordander, 55, mördade i sitt brinnande hus i Flakeböle på Öland. Foto: Polisen
Saltviksanstalten, där Pierre Karlsson avtjänar livstid, är en av de tre anstalter i Sverige som har högst säkerhetsklassning. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIXSaltviksanstalten, där Pierre Karlsson avtjänar livstid, är en av de tre anstalter i Sverige som har högst säkerhetsklassning. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Saltviksanstalten, där Pierre Karlsson avtjänar livstid, är en av de tre anstalter i Sverige som har högst säkerhetsklassning. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Dubbelmördaren får ge bröllopspresent

Publicerad

Dömde dubbelmördaren Pierre Karlsson, 59, har fått kriminalvårdens tillstånd att ge en bröllopsgåva till en nära anhörig.

"Det skulle vara av stor betydelse för honom att bekosta en del av bröllopet", heter det i beslutet.

Pierre Karlsson avtjänar livstid för morden på Gustaf Linder Nordander, 57, och Annika Nordander, 55, i Flakeböle på Öland 2012.

Sedan snart tre år sitter Pierre Karlsson inlåst i en cell på Saltvik utanför Härnösand – en av de tre anstalter i Sverige som har högst säkerhetsklassning. Hall och Kumla är de båda andra.

Anstalter i säkerhetsklass 1 är avsedda för de farligaste fångarna. De är speciellt anpassade för intagna som bedöms ha särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Pierre Karlsson fälldes först i tingsrätten och sedan i hovrätten för morden på makarna Nordander i Flakeböle på norra Öland vid luciatid 2012. Även parets riesenschnauzer dödades. 

Dubbelmördaren fördes till Saltvik i maj 2014 för att börja avtjäna sitt straff.

"Fan vad hemskt det var"

– Jag kastades i en isoleringscell i fem dagar, med bara en madrass och filt, fick en burk i hörnet att kissa i. Sedan ställde de in mat genom en lucka i dörren. Fy fan, vad hemskt det var, har han berättat för Ölandsbladet.

Pierre Karlssons försök att därefter få Högsta domstolen att ta upp fallet har inte lyckats.

Under fängelsetiden måste de intagna arbeta. I intervjun med Ölandsbladet sa Pierre Karlsson att han jobbar i snickeriverkstaden där han tillverkar bland annat skåp, bord och barngrindar för 13 kronor i timmen.

Pengarna som de intagna tjänar sätts in på ett konto som de i viss mån disponerar själva. Men vill de använda pengar till "andra angelägna ändamål" måste detta först godkännas av kriminalvården.

Vill ge en bröllopspresent

Nu har Pierre Karlsson en nära anhörig som ska gifta sig. Han har därför bett kriminalvården om tillstånd att överföra 3200 kronor till den anhörige som en bröllopspresent.

"Han har uppgett att det skulle vara av stor betydelse för honom att få möjligheten att vara behjälplig med att bekosta en del av bröllopet", skriver kriminalvården i sitt beslut att säga ja.

Av beslutet framgår inte om han har sökt tillstånd att delta som gäst vid bröllopet. Det är mindre sannolikt att en sådan önskan skulle beviljas.

Pierre Karlsson har fått särskilda villkor för sin fängelsevistelse. I dem heter det bland annat att han inte får beviljas regelbunden permission.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag