Under fredagskvällen kallades räddningstjänst till sjön Gömmaren i Huddinge, söder om Stockholm. En 17-årig pojke försvann under en badtur och hittades först senare av dykare. Han dödsförklarades på sjukhus.
På lördagseftermiddagen försvann en pojke i samma ålder i vattnet i Degerfors kommun. Han hittades och fördes till sjukhus i ambulans men hans liv gick inte att rädda, enligt polisen.
Under lördagskvällen skedde dygnets tredje dödsfall.
Badande fick upp mannen
Larmet kom klockan 15.27 att ett drunkningstillbud inträffat i närheten av en brygga vid campingplatsen vid Borstahusen.
Fyra–fem andra badande fick upp den drabbade mannen ur vattnet och turades om att ge honom konstgjord andning och hjärtmassage medan han låg på bryggan.
– Vi höll på ända tills proffsen kom och tog över. Det tog en stund, säger Birger Zander som var en av dem.
– En ledig brandman som råkade vara där gjorde en stark insats.
Men polisen är mycket kritisk till hur andra ur allmänheten betedde sig när räddningspersonal skulle ta sig fram till olycksplatsen, och sedan lämna.
Ambulansen kom knappt ut
Den drabbade mannen, som var i 75-årsåldern, fick vård på platsen innan han skulle köras till sjukhus i ambulans. Men ambulansen kunde knappt ta sig ut därifrån.
– Det finns bara en in- och utfart till badet. På den hade folk parkerat sina bilar kors och tvärs överallt, säger Rickard Lundqvist.
– Det stod till och med bilar i terrängen sidan omvägen. Poliser tvingades flytta på ett byggstaket för att räddningspersonalen skulle komma fram. Vi ser allvarligt på det här.
LÄS MER: Ung man död – drunknade vid camping
LÄS MER: 17-årig pojke död i drunkningsolycka
"Fördröjde livsviktig hjälp"
Efter händelsen la polisen ut en starkt kritisk text på sin webbplats:
"Polis har haft stora problem med att bana väg för räddnings- och ambulansfordon samt skapa utrymme för räddningsinsatsen på grund av felparkerade bilar och ett stort antal badgäster."
"Folk hörsammade inte polisens uppmaningar att utrymma bryggan och vägrade att flytta på sig när räddningspersonalen behövde utrymme för räddningsinsatsen, något som försvårade och fördröjde livsviktig hjälp till den nödställde mannen."
"När ambulansen var på väg att lämna med den skadade mannen, var räddningsvägar blockerade av felparkerade bilar och utfart hindrades."
Elva bilar fick p-böter
Enligt Rickard Lundqvist har de personer som hindrade räddningspersonalen inget större rättsligt efterspel att frukta.
– Polisen har prioriterat räddningsinsatsen. Det som återstår att göra är att bötfälla de som parkerat fel, säger han.
Sedan räddningsarbetet hade slutförts satte polisen böteslappar på elva bilar som stod illa parkerade på vägen. De som stod i terrängen slapp böter.
– Efter helgen ska polisen ta kontakt med Landskrona kommun för att diskutera hur sådana här situationer ska kunna undvikas framöver, säger Rickard Lundqvist.
Den drabbade mannen kunde inte räddas till livet. Han dödförklarades på sjukhus. Mannens anhöriga är underrättade.