Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvunna flickans pappa har avlidit

En helikopter deltog i sökandet efter tonårsflickan.Foto: jens christian
Hård blåst stoppar dykningar.Foto: jens christian
Foto: jens christian
Foto: jens christian
En person har hittats och en saknas.

En man avled efter en tragisk badolycka vid Haväng utanför Kivik.

Hans tonårsdotter saknas fortfarande.

– Vi tror att hon har avlidit, säger Claes Jeppsson, yttre befäl vid räddningstjänsten.

Strax efter klockan 14 på måndagen kom larm om att två tyska turister, en man i 40-årsåldern och hans tonårsdotter, drivit ut till havs när de badade vid Haväng utanför Kivik.

– Larmet kom från ett sällskap som var ute och badade. Två personer sköljdes ut i vattnet och kunde inte ta sig in igen, säger Daniel Lindblad, presstalesperson vid Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral.

Mannen avled

Klockan 14.18 var personal från Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund på plats. Sjö- och flygräddningscentralen skickade ut en räddningshelikopter, en lotsbåt samt två räddningsbåtar till platsen.

Några vittnen fann pappan i vattnet och tog upp honom. Hjärt- och lungräddning inleddes direkt. Han fördes till Ystads lasarett med allvarliga skador men hans liv gick inte att rädda.

– Mannen har avlidit. Anhöriga är underrättade, säger polisens pressinformatör Maya Forstenius.

Vädret för dåligt

Räddningsarbetet försvårades av att det blåste upp till 14 meter per sekund i området. Sikten var väldigt dålig.

– Vattnet var väldigt strömt med kraftiga vågor som rörde sig oberäkneligt. Dykarna kunde inte gå ner i vattnet, säger Daniel Lindblad.

Klockan 18.42 avslutades räddningsinsatsen. Tonårsflickan saknades då fortfarande.

– Det var ett tufft beslut att ta men vi sökte i området i fyra timmar med tre båtar och en helikopter. Ytan och strandlinjen var väl genomsökta och räddningsstyrkan siktade några bojar och en säl men inget som kunde sättas i samband med den försvunna personen. Vi kan tyvärr konstatera att den här personen inte fanns på ytan eller vid strandlinjen, säger Daniel Lindblad.

"En tragisk händelse"

– Hade vi trott att det fanns liv att rädda så hade vi varit kvar. Det är en tragisk händelse, säger Claes Jeppsson, yttre befäl vid räddningstjänsten.

Polisen tog över sökandet och upprättade en anmälan om försvunnen person eftersom flickan saknades. Det finns ingen misstanke om brott.

– Vi har motorcykelpoliser som söker av kustremsan, säger Maya Forstenius.