Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens villkor när prins Nikolai blir sambo

Vem är vem i det danska kungahuset?
Drottning Margrethe med sina åtta barnbarn. Den äldste är Nikolai som nu tar steget in i vuxenvärlden.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES
Prins Nikolai omgiven av pappa Joachim, mamma Alexandra och lillebror Felix.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Drottning Margrethes barnbarn är på väg att växa upp.
Foto: MARTIN ZIEMER / TT NYHETSBYRÅN

Lille prins Nikolai har blivit stor. Han är den första av drottning Margrethes barnbarn som nu tar steget in i vuxenlivet. 

Han har precis påbörjat en prestigefylld utbildning på Copenhagen Business School, och samtidigt flyttat ihop med sin flickvän, 20-åriga Benedikte Thostrup.

Men att Benedikte flyttar in hos Nikolai sker på ett villkor – och det villkoret kommer från drottningen. 

Prins Nikolai är den äldsta i drottning Margrethes barnbarnskara. Efter en lite trevande start på vuxenlivet har det nu tagit rejält fart. Som nybliven 20-åring är prinsen både sambo och universitetsstuderande. 

Men om vi backar bandet mindre än ett år såg det annorlunda ut. Då hade Nikolai följt i sin fars fotspår och börjat på Hærens Sergentskole där han skulle gå en tvåårig utbildning och bli reservofficer. Men han hoppade av redan efter ett par månader.

– Alla har varit snälla och det har varit precis som prinsen förväntade sig. Det passade honom bara inte, förklarade mamma Alexandras privatsekreterare Helle von Wildenrath Løvgren. 

Nikolais pappa, prins Joachim, kallade då avhoppet för ett moget beslut men lade mycket av skulden på sig själv.

– Prinsessan Marie hade frågat mig om jag var helt säker på att det var en bra idé för honom. ”Är du säker på att han är den typen?” Och jag slog bara ut med armarna och sa ”Det är väl klart att han är det!”, sa prins Joachim i en intervju med BilledBladet. 

Prins Nikolai och Benedikte Thostrup flyttar ihop – på ett villkor.
Foto: PETER BUGGE / MEGA/IBL

”Lever i en annan tid”

Men prins Joachim såg det inte som ett personligt nederlag varken för honom själv eller för sonen.

– Vi lever ju i en annan tid. Det här var en situation när det inte var någon vits med att fortsätta. Om det nu är jag som har gått ut för hårt så ska inte han bli lidande för det. 

Samtidigt som Nikolai hoppade av utbildningen befann sig flickvännen Benedikte Thostrup 1200 kilometer från Köpenhamn, hon pluggade i Paris och förhållandet fick klaras av på avstånd. Utan någon fast syssla satsade Nikolai åter på modelljobbet och åkte härs och tvärs och jorden på olika uppdrag. 

Men nu är alltså allt annorlunda. 

Bendikte har nu flyttat in i Nikolais lägenhet i Köpenhamn, som ligger precis bredvid Amalienborg där både farmor, drottning Margrethe, och farbror, kronprins Frederik, bor. 

Drottning Margrethe med sina åtta barnbarn. Den äldste är Nikolai som nu tar steget in i vuxenvärlden.
Foto: UTRECHT ROBIN/STELLA PICTURES

Blommor på balkongen

Enligt Se og Hør har grannar rapporterat om att lägenheten redan fått en lite mer ”feminin stil”. Det är fler gardiner och dessutom har plötsligt balkongen smyckats med ett hav av plantor och blommor. 

Och nu ska de börja på samma skola, Copenhagen Business School där prinsen ska läsa ”Business Administration and Service Management”. 

– Skolan har ett superrykte och nu har Nikolai mött sina studiekamrater. Han är verkligen intresserad så det här kommer nog bli bra, säger Nikolais mamma, grevinnan Alexandra till BilledBladet

Dock har flickvännen Benedikte kvar sin studentlägenhet i Köpenhamn, anledningen till detta är att det är drottning Margrethe som bestämmer över prinsens bostad och därför kan Nikolais flickvän inte flytta in officiellt utan att hela kungafamiljen blir inblandad. Det är enligt kungahusexpert Søren Jakobsen ett villkor från drottningen. 

– Man måste tänka på att Nikolai fick bostaden i förbindelse med att han inledde sin militära karriär. Men drottningen har också ett intresse av att Nikolai växer upp och står på egna ben, det gör han med lägenheten, säger han till Se og Hør. 

https://www.instagram.com/p/B1seyiWgMu_/

Får stå på egna ben utan pappa

Prins Nikolais mamma, ex-prinsessan Alexandra, brottas precis som många andra föräldrar att barnen växer upp och lämnar boet. 

– Det är alltid en stor sak när när ens barn först börjar skolan, och senare på ett stort gymnasium och ytterligare lite senare på ett ännu större universitet, men han kommer klara av det fint, sa hon till det samlade pressuppbådet när hon under helgen deltog i Ecco Walkathon i Köpenhamn. 

Samtidigt får Nikolai stå på lite mer egna ben nu när pappa Joachim flyttat till Paris tillsammans med prinsessan Marie och deras gemensamma barn. 

Men varken Nikolai eller hans lillebror Felix verkar tycka att pappas flytt inte är helt fel.

– De säger att de nu har ett ställe att bo på i Paris och en bra guide, säger mamma Alexandra. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!