Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens tydliga signal – Frederik praoar som kung

Här anländer kronprins Frederik till ”Drottningrundan” i torsdags. Foto: MARTIN SYLVEST / TT NYHETSBYRÅN
Drottning Margrethe gör nu sitt bästa för att förbereda kronprins Frederik på att vara kung.Foto: HANNE JUUL/TT NYHETSBYRÅN

Drottning Margrethe fyllde nyligen 79 år. Nu planerar hon för ett Danmark utan en drottning. 

Under förra veckan fick kronprins Frederik följa med på den så kallade ”Drottningrundan” som genomförs efter varje danskt val. 

Efter nästa val ska Frederik kunna klara det på egen hand. Som en kung. 

Efter varje danskt val till deras motsvarighet till Riksdagen genomförs en speciell ceremoni. Då träffar representanter från varje parti drottning Margrethe för att berätta vem de anser ska få uppdraget att bilda regering. 

Efter förra veckans val deltog en speciell gäst i det som kallas för ”drottningrundan”. Nämligen kronprins Frederik. 

Søren Jakobsen är expert på det danska kungahuset. Han berättar varför.

– Det är ett naturligt led i den generationsväxling som nu är i gång. Kronprinsen är med på fler och fler utlandsresor och tar över fler och fler av drottningens uppgifter. En del av växlingen är att han är med och får se hur saker och ting går till, säger han till Ekstrabladet

Drottning Margrethe är omåttligt populär i Danmark. Men kronsprins Frederik ligger inte långt efter. Foto: HANNE JUUL/TT NYHETSBYRÅN

”Hon abdikerar inte!”

Nästa val ska han vara redo att genomföra rundan på egen hand. Men det finns också en politisk aspekt menar Søren Jakobsen. 

– Det finns ju risk för att det lång tid att sätta ihop en regering och drottningen kan vara bortrest eller ha andra förhinder när det är klart. Då ska kronprinsen vara redo. 

I en opinionsmätning funder 2018 svarade 81 procent av de tillfrågade att de i hög grad eller i mycket hög grad anser att Kronprinsen klarar uppdraget som dansk kung. Faktum är att han och kronprinsessan Mary är så populära att en växande andel av danskarna tycker att de borde ta över redan nu.

Men det tror Søren Jakobsen inte en sekund på. 

– Hon abdikerar inte! Det är bara skitsnack som inte har någon förankring alls. Hon lämnar inte sin post förrän hon dör. Att vara drottning är ett ämbete som varar en livstid och det har hon sagt flera gånger. Men hon gör sin son beredd på utmaningen. 

Kronrprins Frederik följde med mamma drottning Margrethe till Argentina i våras. Och fick högsta betyg av sin mamma. Foto: HANNE JUUL/TT NYHETSBYRÅN

Får beröm av Margrethe

Beredd på utmaningen är något som kronprins Frederik inte alltid varit. Under de unga åren var det här med att bli kung väldigt främmande för honom. 

– Jag såg mitt liv slukas och att jag plötsligt var tvungen att bete mig som en fullblodsvuxen. Det kändes mycket obehagligt. Samtidigt var det inte många som kunde berätta för mig vad mitt nya liv egentligen gick ut på, sa han i en intervju med danska TV2 i samband med sin 50-årsdag förra året. 

Men nu ska han vara redo. Efter att han följde med på statsbesöket till Argentina i våras hyllades han av sin mamma, drottning Margrethe. 

– Kronprinsen är verkligen fantastisk på att skapa kontakter inom näringslivet, sa hon till Billedbladet då. 

Drottning Margrethe tyckte det var trevligt att ha sällskap av sin äldste son. 

– För det första är det väldigt praktiskt att vara två om arbetet. Man hinner helt enkelt med mer när man har två par ögon att se med och två par händer att hälsa med, sa hon.