Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens tuffa drag mot prins Henriks vän: ”Han gråter”

Christian Kjær (till höger) tillsammans med sin advokat. Han efter en dom i våras blivit av med sina kungliga utmärkelser. Foto: Frilans/Ekstrabladet
Christian Kjær, här tillsammans med sin fru Susan Astani, har fram tills nu varit hovjägmästare. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
1988 gifte sig Christian Kjær med ”resedrottingen” Janni Spies. Foto: JöRGEN JESSEN / SCANPIX DANMARK

En av prins Henrik bästa vänner var miljardären Christian Kjær som har flera kungliga utmärkelser på sitt cv. 

Men efter att Kjær kört på en funktionär under ett cykellopp tar nu drottning Margrethe i med hårdhandskarna. 

– Det här visar att man inte kan göra vad som helst när man har fått en sån här utmärkelse, säger författaren Søren Jakobsen som är expert på det danska kungahuset. 

Den här historien tar sin början en morgon i juni förra sommaren. 76-årige Christan Kjær, som var väldigt god vän med prins Henrik och är en av Danmarks rikaste män, skulle åka och köpa frallor och kanelsnäckor till sin familj. Han lånade sin frus blåa Tesla och satte fart mot bagaren i Hørsholm, en liten ort mellan Köpenhamn och Helsingör.

Men inne i Hørsholm stötte han på patrull. Där pågick nämligen en cykeltävling och det gick inte att ta sig fram överallt.  

Det hindrade dock inte Christian Kjær som körde in mot en avspärrad gata. Två funktionärer försökte då få honom att stanna innan han körde in på tävlingsbanan, men Christian Kjærs reaktion blev i stället att skälla på de två funktionärerna och till slut körde han sakta på en av dem. 

Drottning Margrethe har agerat efter domen mot Chrisitan Kjær. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Drottning Margrethes reaktion

För detta tilltag dömdes Christian Kjær tidigare under våren till villkorlig dom i 30 dagar och 10 000 kronor i böter. Men det hårdaste straffet har han fått först nu. 

Nu har drottningen Margrethe nämligen tagit tillbaka de kungliga utmärkelser han genom åren fått. Förutom att han haft titlarna kammarherre och hovjägmästare har han sedan 1992 kunnat sätta riddarkorset på sitt bröst, som riddare av första grad i Dannebrog-orden. Men inte nu längre.

Enligt författaren och kungahusexperten Søren Jakobsen kan det inte ha varit ett enkelt beslut för drottning Margrethe. 

– Det måste gjort ont för drottningen att ta det här beslutet. Hon har ju umgåtts med Christian Kjær vid ett flertal tillfällen och även varit gäst hemma hos honom på Venø, säger han till Ekstrabladet

Det råder inget tvivel om att drottningen har varit inblandad i beslutet. 

– Det har absolut varit uppe och vänt på högsta nivå, hos drottningen själv och hennes juridiska rådgivare, säger Søren Jakobsen. 

Christian Kjær och prins Henrik var goda vänner. Här syns han bakom prinsen när de båda var på besök i Malmö för att gå på opera. Prins Henrik får svara på frågor från Kvällspostens reporter Eva Sternäng. Foto: LASSE SVENSSON

Hustrun: ”Oroar mig för hans hälsa”

Christian Kjær sägs nu vara otröstlig. 

”Han är så ledsen för det här att jag oroar mig för hans hälsa”, skriver hans hustru Susan Astani, 48, på Facebook. 

Hon fortsätter: 

”Han gråter och gråter och inget kan trösta honom”. 

Enligt Susan Astani är hennes make oskyldigt dömd. 

”Christian blev dömd enbart på grund av två personers ord mot en”, skriver hon. 

Hon berättar i tidningen BT om sitt inlägg på Facebook. 

– Det orättvisa i att förlora de här utmärkelserna på grund av en lögnhistoria gör mycket ont, säger hon. 

Enligt Susan Astani är hennes make oskyldigt dömd. ”Christian blev dömd enbart på grund av två personers ord mot en”, skriver hon på Facebook. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Vännen: Hade inte hänt om prins Henrik hade levt

Den tidigare professionella tennisspelaren Peter Bastiansen har varit god vän med Christian Kjær i många år. 

– Han ringde mig häromdagen och bad mig komma förbi. Han behövde en skuldra att gråta mot, säger han till Ekstrabladet och berättar om stämningen hemma hos miljardären.

– Det var väldigt tryckt där hemma. Han var riktigt ledsen för det som har hänt. Det är inte kul att med stolthet ta emot något så fint och sedan tvingas att lämna tillbaka det. 

 Peter Bastiansen tror inte detta hade hänt om prins Henrik hade varit i livet. 

– Jag tycker det är märkligt allting. I min värld är han dömd för en mindre förseelse som har fått orimliga konsekvenser. 

Kungahuset har bekräftat att Christian Kjær har blivit av med sina utmärkelser, men har inte vidare uttalat sig om saken. 

Mellan 1988 och 2008 var Christian Kjær gift med ”resedrottningen” Janni Spies. Här går de på kungligt bröllop när kronprins Frederik gifte sig med sin Mary. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Christian Kjær och Janni Spies har två barn ihop. Foto: POLFOTO 970418-1519-001

En av prins Henriks bästa vänner

76-årige Christian Kjær är en mycket känd person i Danmark. Han har synts i jetset-kretsar under i stort sett hela sitt liv. 

Mellan 1998 och 2008 var Christian Kjär gift med ”Resdrottningen” Janni Spies, deras äktenskap slutade med en bitter ekonomisk strid i rätten som utspelades inför hela danska folket. 

Nu är Christian Kjær gift med den 28 år yngre Susan Astani, de två träffades  strax efter skilsmässan från Janni Spies och 2014 gifte de sig på ön Great Skt. James som Chrisitan Kjær ägde vid tillfället. Christian Kjær har fyra barn, det yngsta fick han tillsammans med Susan Astani som 69-åring. 

Christian Kjær är också känd som en mycket god vän till prins Henrik, drottning Margrethes man som gick bort i början av 2018. 

De två jagade mycket tillsammans men syntes även ute på Köpenhamns nöjesetablissemang tillsammans. 

Ekstrabladet skriver: 

”Prins Henrik och Christian Kjær har många gånger setts med var sin stor fatöl framför sig på första parkett på 'Bakkens Hvile' när Dot Wissman och henne bystiga damer har bjudit upp till dans”. 

Även drottning Margrethe har genom åren haft mycket kontakt med Christian Kjær, han har ofta synts på ”dronningens” officiella middagar på slottet.