Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens lönehöjning – får 123 miljoner nästa år

9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe.
Den danska regeringen vill öka drottning Margrethes årliga apanage till 123 miljoner kronor.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Resten av kungahuset, alltså drottningens söner kronprins Frederik och prins Joachim, här tillsammans med sina fruar kronprinsessan Mary och prins Marie, får dela på 38 miljoner under 2021. Kronprinsparet lär ta den stora kakan av det beloppet.Foto: NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM / NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES
Drottning Margrethe.Foto: JENS CHRISTIAN

Pengarna dansar in på drottning Margrethes konto. 

Nu vill danska regeringen öka hennes årliga apanage till 123 miljoner kronor. 

Hon har ex-prinsessan Alexandra att tacka för löneförhöjningen. 

Det är inte gratis att vara en kunglighet. Man måste hålla efter en massa slott, bjuda på stora middagar och resa världen runt. 

Därför får drottning Margrethe apanage, en sorts lön, av den danska staten. Nu skriver nyhetsbyrån Ritzau att hon får en löneförhöjning. Den danska regeringen föreslår i sin budget för 2021 att drottningens årspeng höjs från 121 till 123 miljoner kronor. 

Höjningen möjliggörs till viss del av att en stor utgift försvann när ex-prinsessan Alexandra avsade sig rätten till apanage nu när hennes yngsta son, prins Felix, har fyllt 18 år. Grevinnan Alexandra har tidigare år fått 3,5 miljoner. 

Nu kommer hon i stället försörja sig genom att arbeta på danska företaget Bang & Olufsen.

– Det är uppenbart att jag måste gå vidare i mitt liv och jag är en stor anhängare av att när man stänger dörrar är det viktigt att man öppnar några nya, sa grevinnan i samband med att hon började på nya jobbet.

Ex-prinsessan Alexandra har avsagt sig sitt apanage eftersom äldsta sonen, prins Felix, har fyllt 18 år.Foto: HANNE JUUL/MEGA/TT NYHETSBYRÅN

”Vill inte hänga sig kvar”

Men den före detta prinsessan är också nervös. 

– Jag skäms inte för att säga att det är som om mattan dragits undan för mig, har Alexandra sagt till Berlingske.

Kungahusexperten Sebastian Olden-Jørgensen har hyllat grevinnans beslut.

– Detta visar prov på hennes goda omdöme och sunda förnuft. Alexandra är rationell och inte någon som desperat försöker klamra sig kvar på sin position. Hon vill inte hänga sig kvar en minut längre än vad folk tycker är naturligt, säger han till BT.

Grevinnan Alexandras nej tack till pengarna gör att apanaget till övriga kungahuset minskar med tre miljoner, från 41 till 38 miljoner kronor. Det är inte specificerat vem som får vad men troligen är det kronprinsparet Frederik och Mary som får den stora kakan. 

Den danska regeringen ska förhandla om budgeten innan den klubbas igenom, men enligt Ritzau händer det traditionellt aldrig att förslaget om pengar till kungahuset förändras. 

Missa inga nyheter från Sydsverige – ladda ner Kvällspostens app!   

TV: Från prinsessa till grevinna

Nu är det slut på miljonerna från danska kungahuset.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!