Drottning Margrethes besök på Färöarna har börjat minst sagt skakigt.
Tanken var att hon skulle anlända i onsdags med flyg, därefter kliva på kungaskeppet Dannebrog som skulle ta henne till den officiella mottagningen i Torshavn.
Men redan förra helgen började det sättas käppar i hjulen då Dannebrog under sin resa mot Färöarna hamnade i sjönöd och fick bogseras tillbaka till Danmark.
– Det är något tekniskt fel som har medfört att båda motorerna slagits ut, sa Lars Skjoldan, presstalesperson vid det danska försvarskommandot, då.

Flyget kunde inte landa
När det väl var dags för drottning Margrethe att sätta sig på flyget kom det inte ens upp i luften. Det kom nämligen rapporter från Färöarna om ett ordentligt oväder och drottningens plan hade inte kunnat landa.
Drottningen fick snällt vända hem till sommar-residenset Gråsten slott igen.
Men på torsdagen lugnade sig vädret och vid lunchtid kunde den danska regenten äntligen landa.
Enligt BT:s kungahuskorrespondent Jacob Heinel Jensen har det aldrig gått så här snett tidigare vid drottningens resor.
– Det är väldigt bekymrande för drottningen som är väldigt förtjust i de här besöken. Andra hade kanske tänkt ”skönt, nu slipper jag jobba” men det gör hon inte. Hon älskar att visa sin närvaro, säger han.

Har en svår uppgift
Redan innan resan till Färöarna, som är en del av det danska kungariket men är självstyrande i många lokala frågor, fanns det en viss uppförsbacke för drottningen.
– 40 procent av befolkningen på Färöarna tycker det är problematiskt att besöket blir av när så många andra saker har ställts in på grund av corona, säger Jacob Heinel Jensen.
Han tror att drottningen har en svår uppgift framför sig.
– Drottningens jobb är att samla Färöarna, men under pandemin har varit svårt. Så det blir svårt för kungahuset att pricka rätt i tonen.
Besöket började dock bra och med glatt humör när drottningen fick ta emot en försenad 80-årsgåva från befolkningen, en så kallad ringhuvudnål i guld, gjord efter ett fynd i e arkeologisk utgrävning i Tjørnuvik 1956.