Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottningens kaosartade resa: ”Allt har gått snett”

9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe.
Drottning Margrethe hade stora problem med att ta sig till färöarna.
Foto: CLAUS FISKER / EPA / TT
Kungaskeppet Dannebrog fick stora tekniska problem när det skulle åka till Färöarna och fick bogseras tillbaka till Danmark igen.
Foto: Arkiv

Danska drottning Margrethe är på plats på Färöarna. Men besöket har börjat skakigt. 

Ett tag var det inte ens säkert att hon kunde ta sig dit. Krånglande fartyg och oväder har stört hennes första längre resa sedan pandemin slog till. 

– Jag kan inte minnas när det senast var så mycket problem. Allt har gått snett, säger BT:s kungahuskorrespondent Jacob Heinel Jensen.

Drottning Margrethes besök på Färöarna har börjat minst sagt skakigt. 

Tanken var att hon skulle anlända i onsdags med flyg, därefter kliva på kungaskeppet Dannebrog som skulle ta henne till den officiella mottagningen i Torshavn. 

Men redan förra helgen började det sättas käppar i hjulen då Dannebrog under sin resa mot Färöarna hamnade i sjönöd och fick bogseras tillbaka till Danmark. 

– Det är något tekniskt fel som har medfört att båda motorerna slagits ut, sa Lars Skjoldan, presstalesperson vid det danska försvarskommandot, då. 

Besöket på Färöarna är den första längre resan drottningen gjort sedan Pandemin slog till.
Foto: EMIL HELMS / AP TT NYHETSBYRÅN

Flyget kunde inte landa

När det väl var dags för drottning Margrethe att sätta sig på flyget kom det inte ens upp i luften. Det kom nämligen rapporter från Färöarna om ett ordentligt oväder och drottningens plan hade inte kunnat landa. 

Drottningen fick snällt vända hem till sommar-residenset Gråsten slott igen. 

Men på torsdagen lugnade sig vädret och vid lunchtid kunde den danska regenten äntligen landa. 

Enligt BT:s kungahuskorrespondent Jacob Heinel Jensen har det aldrig gått så här snett tidigare vid drottningens resor. 

– Det är väldigt bekymrande för drottningen som är väldigt förtjust i de här besöken. Andra hade kanske tänkt ”skönt, nu slipper jag jobba” men det gör hon inte. Hon älskar att visa sin närvaro, säger han. 

Drottningen har många fina minnen från Färöarna. Här är hos tillsammans med sin framlidne make prins Henrik.
Foto: KHAN TARIQ MIKKEL / STELLA PICTURES

Har en svår uppgift

Redan innan resan till Färöarna, som är en del av det danska kungariket men är självstyrande i många lokala frågor, fanns det en viss uppförsbacke för drottningen.

– 40 procent av befolkningen på Färöarna tycker det är problematiskt att besöket blir av när så många andra saker har ställts in på grund av corona, säger Jacob Heinel Jensen. 

Han tror att drottningen har en svår uppgift framför sig. 

– Drottningens jobb är att samla Färöarna, men under pandemin har varit svårt. Så det blir svårt för kungahuset att pricka rätt i tonen. 

Besöket började dock bra och med glatt humör när drottningen fick ta emot en försenad 80-årsgåva från befolkningen, en så kallad ringhuvudnål i guld, gjord efter ett fynd i e arkeologisk utgrävning i Tjørnuvik 1956. 

TV från arkivet: Drottningen och pandorna

Drottningen ivigde pandornas nya hem – 1300 kvadratmeter stort.