Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottningens jul – tvingas att välja mellan sönerna

9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe.
Drottning Margrethe är glad för att fira jul. I år väljer hon att tillbringa den tillsammans med prins Joachim och hans familj.
Foto: AXEL SCHÜTT / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
2018 firade drottningen med hela sin familj. Här syns hur hon tillsammans med både prinsarna och deras fruar, kronprinsessan Mary och prinsessan Marie, är på väg in på en gudstjänst i Århus under juldagen.
Foto: FLEMMING JEPPESEN / MEGA/IBL

Julen närmar sig med stormsteg – men pandemin visar inga tecken på att försvinna. 

Därför måste drottning Margrethe göra som många andra – välja vem hon ska fira med. Valet står mellan hennes två söner. 

– Vi har fått besök av en oinbjuden och farlig gäst, som har satt sitt avtryck på hela landet, har drottningen tidigare sagt om coronaviruset.

Drottning Margrethe har nyligen fyllt 80 och som storrökare befinner hos sig i riskgruppen. 

Därför har det spekulerats i Danmark om drottningen skulle fira jul helt ensam i år. Hon har tidigare uttalat sig kritisk till att folk samlas vid högtider. 

– Man kan fortfarande se grupper i alla åldrar som umgås för tätt. En del håller fortfarande fester och firar födelsedagar, det tycker jag inte man kan göra, sa hon i samband med sin 80-årsdag. 

Men det blir ingen ensam jul för ”dronningen”. Dock så tvingas hon göra som många andra under den kommande högtiden: Välja bort familjemedlemmar. 

I ett pressmeddelande berättar nu det danska hovet att drottningen väljer att fira jul med bara den ena av sina två söner. 

”Hennes Majestät drottningen kommer i år fira jul på Schackenborg slott tillsammans med prins Joachim och prinsessan Marie”, skriver hovet. 

Med under firandet kommer också prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik och prinsessan Athena vara. 

Här är de utvalda. Prins Joachim och prinsessan Marie får fira jul med drottningen i år. Barnen hänger också på.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Prins Joachim arbetar som militärattaché på den danska ambassaden i Paris. Han bor i den franska huvudstaden tillsammans med sin hustru Marie och deras två barn.
Foto: PIERRE VILLARD/SIPA/SHUTTERSTOCK / PIERRE VILLARD/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Här är prins Joachim med sina fyra barn. Prins Nikolai, prins Henrik, prinsessan Athena och prins Felix. Bilden togs i somras under semestern i Sydfrankrike.
Foto: INSTAGRAM VIA STELLA PICTURES

Två saker talade för Joachim

Kronprins Frederik då? Han får fira på egen hand i Frederik VII:s palats på Amalienborg tillsammans med hustrun, kronprinsessan Mary och deras fyra barn prins Christian, prinsessan Isabella, prins Vincent och prinsessan Josephine. 

Det är aldrig lätt för föräldrar att välja mellan sina barn men i år fanns det två saker som talade för att drottningen skulle välja Joachim före Frederik. 

Prins Joachim bor i Paris tillsammans med sin familj och tack vare coronapandemin har han inte varit hemma under hösten. Inte heller har drottningen varit och hälsat på i Frankrike. 

Under sommaren drabbades prins Joachim av en blodpropp i hjärnan och fick opereras akut på ett sjukhus i Sydfrankrike. Han har inte träffat sin mamma efter den otäcka händelsen. 

Kronprins Frederik och hans familj får fira jul på egen hand. Det går nog bra, de verkar trivas med varandra.
Foto: ELIOTPRESS/IBL

”En svår prövning”

Det blir säkert skönt för prins Joachim och hans familj att komma hem till Danmark under julen. Familjens nya liv i Frankrike har blivit besvärligare än väntat på grund av coronapandemin.

– Corona har gjort vår tillvaro här i Paris trängre rent fysiskt. Men vi trivs med att vara tillsammans, njuter av varje ögonblick, sa Joachim nyligen i en intervju med DR Nyheder.

Drottningen har berättat om sin oro för danskarna under den pågående pandemin. 

– Var och en av oss står inför en svår prövning. Många är sjuka. Många har mist sina kära. Och många är bekymrade över hur det ska gå. Mina tankar går till var och en, säger hon. 

Drottning Margrethes julfirande

Det finns sju traditioner som drottning Margrethe håller stenhårt på och som aldrig utlämnas på hennes julfest:


Risgrynsgröt ska alltid serveras före huvudrätten.

Ett julbord utan gås är inget riktigt julbord hos drottningen.

Till desserten efter maten serveras ”plum cake”, en slags brittisk fruktkaka, köpt i London. Normalt brukar hon köpa den själv, år får hon den troligen budad till sig. 

Julgranen kommer in i stugvärmen på julaftons morgon, inte en dag tidigare, och trädet pyntas av drottningen.

Det blir dock ingen dans runt granen. Den är till för att skänka ögonfröjd och ro och beundras av sällskapet innan julklapparna delas ut.

Allt pynt som hängs upp i slottet, i julgranen och används som dekoration på julbordet, är hemmagjort.

Drottning Margrethe går alltid i kyrkan på både julafton och under juldagarna. Nu är frågan om den traditionen måste brytas på grund av pandemin. 

TV: Här är den danska kungafamiljen

Vem är vem i det danska kungahuset?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!