Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens utspel om invandringen

"Det är ingen naturlag att man blir dansk av att bo i Danmark, säger hon"Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild / HELSINGBORGS-BILD AB KV LLSPOSTEN
Efter flyktingkrisen hösten 2015 har tonen i dansk politik skärpts och kraven hårdnat i invandringspolitiken. Drottningen säger att även hon själv har fått ett nytt perspektiv på utvecklingen.Foto: Tim Rooke/Rex Shutterstock / TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Boken "De dybeste rødder" ("De djupaste rötterna") kommer ut på torsdag på det stora förlaget Gyldendals. Den har skrivits av journalisten Thomas Larsen på Berlingske Tidende.Foto: SK RMDUMP

Danskarna måste bli bättre på att berätta om de värderingar som landet bygger på. Och de måste våga ställa krav på de människor som vill bli en del av det danska samhället.

Den åsikten ger landets statschef drottning Margrethe, 76, uttryck för i en ny bok.

– Det är ingen naturlag att man blir dansk av att bo i Danmark, säger hon.

Boken "De dybeste rødder" ("De djupaste rötterna") kommer ut på torsdag på det stora förlaget Gyldendals. Den har skrivits av journalisten Thomas Larsen på Berlingske Tidende.

Det är en intervjubok där drottningen bland annat resonerar kring invandringen till Danmark och hur landet har lyckats med integrationen av de nyanlända. Tidningen har publicerat utdrag ur boken nu i helgen.

Inte så bra, tycks vara hennes slutsats. Danmark har underskattat den uppgift landet har ställts inför. De demokratiska spelreglerna borde ha klargjorts tydligare för de islamska grupperingar som stod redo att utmana dem.

"Trodde det skulle gå av sig självt"

– Vi trodde nog att det skulle gå av sig självt. Bara man gick på gatorna i Köpenhamn, drack av det kommunala vattnet och åkte med lokaltrafiken, så blev man nog dansk ganska snart. Det var så självklart för oss och därför trodde vi att det skulle bli så även för dem som slog sig ner för att bo här, säger drottning Margrethe.

– Men så blev det inte. Det har vi upptäckt. Det är ingen naturlag att man blir dansk av att bo i Danmark. Inte nödvändigtvis. Detta är något vi behöver arbete med. Och ibland måste man ta i på skarpen och säga "Hallå där! Det där går inte för sig!".

Efter flyktingkrisen hösten 2015 har tonen i dansk politik skärpts och kraven hårdnat i invandringspolitiken. Drottningen säger att även hon själv har fått ett nytt perspektiv på utvecklingen.

Utbilda bort problemen

– Vi kan inte låtsas att problemen går över av sig själva. Det gör de inte, även om vi trodde det ett tag. Det kanske också blir svårare när det kommer så många på en gång med så annorlunda förutsättningar och med en viss religion. De isolerar sig och lever avskilt, vare sig de vill det eller ej.

Drottningen pekar på skolgång och utbildning överhuvudtaget som viktiga faktorer för att råda bot på problemen. Men hon säger samtidigt att hon inte har receptet på hur man ska lyckas med integrationen.

– Hade jag det så vore jag väl en klok gumma. Det är inte ett dugg enkelt och jag är inte den som kan säga vad vi ska göra. Men vi ska komma underfund med det – och på ett vis tycker jag det är bra att vi har upptäckt hur svårt det är. Då kan vi se problemen i ögonen och göra något vettigt åt dem.