Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens glädje – trots inställt firande

9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe.
Såhär brukar det se ut när drottningen fyller år. Hela kungafamiljen trängs på balkongen och lyssnar på folkets jubel.
Foto: TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK

I Danmark hurrar man för sin drottning under fredagen. 

Men mer än så blir det inte. För andra året i följd ställs allt firande in. Drottningen verkar nöjd ändå. 

– Jag säker på att folk i både danska, färöiska och grönländska hem viftar med flaggan i dag, säger statsminister Mette Frederiksen.

Drottning Margrethe fyller 81 år under fredagen. Det finns många som inte bryr sig om sina födelsedagar. Den danska regenten är inte en av dessa. 

– Jag har alltid glatt mig åt att fira min födelsedag, att kunna känna den varma känslan som strömmar igenom mig under hela dagen. Det har alltid betytt något speciellt för mig, har hon tidigare sagt. 

Drottningen är älskad av många och ett normalt år skulle hon vid klockan 12 ha gått ut på balkongen på Amalienborg för att emotta folkets gratulationer. 

Men det här är inget vanligt år och i stället för fanfarer och folkets jubel blir det ett intimt firande med den närmaste familjen.

Kungahuset släppte under fredagsmorgonen en ny bild på drottning Margrethe för att uppmärksamma hennes dag. Alla som ville gratulera drottningen uppmanades att göra det den digitala vägen. Det tog statsminister Mette Frederiksen fasta på under fredagsmorgonen. 

– Även om vi ännu ett år får fira vår drottning var för sig så är jag säker på att folk i både danska, färöiska och grönländska hem viftar med flaggan i dag och gratulerar, säger hon i ett uttalande på Facebook. 

Förra året tog sig några enstaka danskar till Amalienborg för att vifta med den danska flaggan.
Foto: OLAFUR STEINAR GESSTSSON / EPA / TT

”Vet knappt vad twitter är”

När drottningen fyllde 80 år förra året var det desto mer plågsamt för de danska rojalisterna att firandet ställdes in. Ett grandiost firande, som skulle pågår i flera veckor, var planerat. Det skulle vara mottagningar på slottet, balettföreställningar, fyrverkerier och parader genom Köpenhamn. 

I stället blev det även då ett digitalt firande vilket fick kungahusexperten Sören Jakobsen att dra lite på munnen. 

– Drottningen vet knappt vad Twitter är så det är lite lustigt att tänka på att hon blir firad så ordentligt i sociala medier. Men det är fint att det görs i så stor stil, sa han till Ekstrabladet i samband med 80-årsdagen. 

Födelsedagsbarnet själv var nöjd med firandet, trots att det skedde under så sparsmakade, och digitala, former. 

– Min födelsedag blev inte som jag hade föreställt mig, men jag är tacksam för hur fin den ändå blev. När jag ser tillbaka på min 80-årsdag kommer jag minnas den som något speciellt och som en av de mest minnesvärda av mina födelsedagar. 

Hon tror att vi kan lära oss något av coronapandemin. 

– Krisen har visat oss att vi kan förenas i gemenskapen trots att vi gör det på avstånd.

https://www.facebook.com/detdanskekongehus/posts/1460312690973974

TV: Så firades drottningen av barnbarnen

Fina hälsningen till drottning Margrethe på 80-årsdagen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!