Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens firande på kungabarnens kalas

Prinsessan Josephine och prins Vincent har fyllt åtta år.
Foto: H.K.H. Kronprinsessan Mary
Kronprinsessan Mary, tvillingarnas mamma.
Foto: ALBERT NIEBOER / PICTURE ALLIANCE / ROYAL PRESS E DPA
Drottning Margrethe firade de nyblivna åttaåringarna i Fredrik VII:s palats på Amalienborg.
Foto: Fritz Schibli

Med 26 minuters mellanrum tittade prinsessan Josephine och prins Vincent fram. 

Det var åtta år sedan. 

Nu släpper det danska kungahuset nya bilder på tvillingparet som mamma, kronprinsessan Mary, har tagit. 

Drottning Margrethe ska ha firat de nyblivna åttaåringarna med stil. 

I tisdags fyllde Danmarks mest kända tvillingpar år. 

Prinsessan Josephine och prins Vincent, barn till kronprinsparet Frederik och Mary, har blivit åtta år. 

I samband med detta släppte det danska kungahuset nya bilder på barnen, och fotografen är alltså ingen mindre än mamma Mary. 

Kronprinsessan Mary tycker om att fotografera och med jämna mellanrum publicerar kungahuset hennes bilder. I somras tog hon till exempel en omtalad bild när kronprinsfamiljen tog ett kvällsdopp i den varma sommarkvällen. 

https://www.instagram.com/p/BlqeyfgA5T1/?utm_source=ig_embed

Kungafamiljens charmtroll

Men nu är det tvillingarna Josephine och Vincent som ska ha uppmärksamheten, de har ju fyllt år. Nu har de uppnått den viktiga åldern åtta. 

Rent juridiskt händer ingenting i Danmark när man fyller åtta, men vi alla som har varit där vet att det är skönt att komma från sju och ta ett steg närmare nio. 

Prinsessan Josephine och prins Vincent har blivit lite av den danska kungafamiljens charmtroll, de ses ofta busa med varandra och retas när det tas officiella foton. Men samtidigt kan de sköta sig när det verkligen gäller. 

Det är kronprinsessan Mary som har tagit de nya bilderna på prins Vincent och prinsessan Josephine.
Foto: H.K.H. Kronprinsessan Mary

Kommer inte få apanage

För tidningen BT har kungaexperterna Lars Hovbakke Sørensen och Trine Villemann tidigare berättat om hur de tror att tvillingarnas framtid kommer att te sig.

– De kommer troligtvis att själva kunna välja karriär och utbildning och kommer att få arbeta för en månadslön. De får inte allt serverat på silverfat, säger Lars Hovbakke Sørensen.

Trine Villemann tror inte alls att de kommer att få apanage.

– De kommer inte att få ekonomiskt stöd. Storasyster Isabella är mer än en gråzon eftersom hon kommer att vara nummer två i tronföljden, när väl prins Christian blir kung. Men prins Vincent och prinsessan Josephine ligger så långt ner, att de inte får officiella plikter och då får de inte heller apanage.

Josephine tramsar har lite extra kul när det ska ta en familjebild tillsammans med föräldrarna Frederik och Mary, och storasyskonen prins Christan och prinsessan Isabella.
Foto: Danska kungahuset

Kronprinsessan Mary vill stanna tiden

Tvillingarna kommer ju växa upp, men det är till mamma Marys stora förtret. 

I en intervju med magasinet Eurowoman i samband med att Josephine och Vincent fyllde fem år berättade hon om viljan att kunna trycka på pausknappen och låta tiden stå still. 

– Så jag sa till dem – helt allvarligt: 'Det är er femårsdag så se verkligen till att njuta nu, för det här kommer att bli er sista födelsedag. Jag har inte tänkt att ni ska få fylla år mer för ni ska inte bli större. Så är det bara'. Då blev de helt förtvivlade och sa: 'Nej, mamma, det ska vi visst. Vi SKA bli större!', sa kronprinsessan i intervjun.

Första skoldagen för tvillingarna.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Bråkigt på tvillingarnas skola

Det har varit viktigt för föräldrarna Frederik och Mary att tvillingarna ska få en så normal uppväxt som möjligt. Kronprins Frederik har ofta pratat om att han och hans bror prins Joachim inte fick det. 

Därför går Josephine och Vincent på en vanlig skola i Köpenhamn, Tranegårdskolen. Men just den skolan har nyligen hamnat i blåsväder då ett flertal föräldrar till elever gått ut i tidningen Berlingske och vittnat om en väldigt våldsam miljö i de yngsta årskurserna. 

– Man borde kunna skicka sitt barn till skolan utan att vara rädd för att det ska bli nerknuffat för trappan, fastbundet och slaget säger en orolig förälder som också vittnar också om hur dennes barn fått en tegelsten kastad på sig. 

Ingen medlem av den danska kungafamiljen har velat kommentera uppgifterna i Berlingske, i stället fokuserade de under tisdagen på Josephines och Vincents födelsedag. 

Drottning Margrethe kom på besök hos kronprinsfamiljens privatbostad i Frederik VIII:s palats på Amalienborg. Enligt Billedbladet var det "livat i alla rum och salar, från arbetsrum till Riddarsalen". 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!