Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottningens fina hyllning – jämför Mary med sin mor

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Drottning Margrethe närmar sig 50 år som regent.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Drottning Ingrid hann aldrig träffa kronprinsessan Mary.
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Drottning Margrethe närmar sig 50-årsjubileet som regent i Danmark.

I en ny bok hyllar hon nu kronprinsparet som sin arvtagare – och jämför kronprinsessan Mary med sin egen mor, drottning Ingrid.

– Det är en stor, stor glädje för mig, skriver drottning Margrethe i boken, enligt BT.

Utåt sett har kronprins Frederik och kronprinsessan Mary länge visat upp ett perfekt yttre, och paret har blivit hela Danmarks svärmorsdröm. Men det har också funnits stunder när deras lämplighet som arvtagare till drottning Margrethe ifrågasatts.

Så sent som i början av 2020 stormade det ordentligt kring paret sedan det framkommit att paret tio år tidigare köpt en lyxig stuga på 200 kvadratmeter – med bland annat jacuzzi och bastu – i den schweiziska skidorten Verbier. Husköpet kom fram i samband med att paret bestämt att deras fyra barn under en tid skulle gå på en exklusiv internatskola i Verbier. 

Efter den massiva kritiken, mot både lyxköpet och kungahusets bristande kommunikation, svarade kronprins Frederik till slut: 

– Det är klart att kronprinsessan och jag har märkt av de senaste veckornas fokus på vårt nuvarande liv i Schweiz och det gör intryck, det lovar jag. 

”Frederik har vuxit in i sin roll”

I Thomas Larsens nya bok ”Monark og menneske”, som har kommit ut på marknaden bara några månader innan drottning Margrethe firar 50 år som Danmarks styrande monark, får kronprinsparet dock stöd – och inte av vem som helst. 

I boken är hela det sista kapitlet skrivet av självaste drottning Margrethe själv. Där gör hon det tydligt att hon känner sig trygg med vilka hon kommer att lämna över tronen till.

– Frederik har vuxit in i sin roll, han gör det väldigt bra, och han har ett utmärkt stöd i sin fru, skriver hon i boken enligt BT.

Kronprinsparet Mary och Frederik.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Mary hann aldrig träffa drottning Ingrid

Det stödet har gjort att drottningen tycks se något alldeles speciellt i kronprinsessan Mary. Margrethe säger att hon till och med ser likheter mellan sin egen mamma, drottning Ingrid, och Mary. 

Drottning Ingrid från Sverige gick ur tiden vid 90 års ålder 2000 – nästan precis samtidigt som kronprins Frederik träffade sin blivande hustru Mary för första gången när de båda var på OS i Sydney. Därför hann Mary och Ingrid aldrig träffas.

– Min mor fick aldrig träffa Mary men hon skulle ha uppskattat henne mycket och hon skulle ha insett hennes förmågor. Hon gör samma saker som min mor gjorde. Hon har fått en livsuppgift och hon kommer att ta sig an den så gott hon överhuvudtaget förmår, skriver Margrethe i boken enligt BT.

Mary och Margrethe kommer väl överens.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES

Kronprinsessan Marys engagemang

I rollen som kronprinsessa har Mary gjort det till en vana att engagera sig i frågor hon tycker är viktiga och lyfta dem i offentligheten, bland annat klimatfrågan och Pride. Dessutom har hon blivit en stilförebild för många.

Drottningen hyllar dessutom sonen kronprins Frederik, skriver Thomas Larsen i sin bok. Hon väljer bland annat att jämföra honom med sin egen far, Frederik IX av Danmark, som regerade i landet fram till sin död 1972.

– När drottningen talar om kronprins Frederik påpekar hon hur bra han är på att vara i kontakt med människorna han möter. Det sker avslappnat, i ögonhöjd och i öppenhet, skriver Larsen i ”Monark om menneske”.

TV: Testa dig själv! Vem är vem i danska kungahuset?

Här är medlemmarna i kungafamiljen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!