Drottningens fartyg i sjönöd – motorerna slutade fungera

9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe.
Drottningen använder sitt fartyg flitigt. Både vid privata resor och vid statsbesök.
Foto: KELD NAVNTOFT / KELD NAVNTOFT
Här besöker Dannebrog Grönland.
Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESS DENMARK/ALL OVER ALL OVER PRESS DEN
Dannebrog är ett 78 meter långt fartyg.

Drottning Margrethes fartyg Dannebrog skulle åka till Färöarna för ett statsbesök. 

Men mitt ute på Skagerrak kunde fartyget plötsligt inte manövrera. 

– Det är något tekniskt fel har medfört att båda motorerna slagits ut, säger Lars Skjoldan, presstalesperson vid det danska försvarskommandot. 

Dramat utspelade sig under helgen. I fredags lade det 78 meter långa kungaskeppet Dannebrog ut från hamnen i Sønderborg för avfärd till Färöarna. 

Danmarks drottning Margrethe inleder under onsdagen ett statsbesök där och det var tanken att hon under vistelsen där skulle bo på fartyget och med hjälp av det ta sig runt mellan öarna. 

Men så blir det inte. För på lördagen, när Dannebrog befann sig ute på Skagerrak 60 sjömil norr om Hirtshals, slocknade plötsligt fartygets båda motorer och det gick inte att manövrera fartyget. 

Resan mot Färöarna fick avbrytas, i stället fick det danska försvaret ordna så att Dannebrog kunde bogseras hem till Danmark igen. 

– Vi använde oss av fregatten ”Iver Huitfeldt” för att dra skeppet till Fredrikshamn, där kan vi undersöka vad det är som orsakat felet, säger Lars Skjoldan till BT

Dannebrog byggdes 1931 och har sedan dess använts som residens för den danska kungafamiljen när de är på statsbesök.
Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD

Skeppet har kritiserats

Drottning Margrethe var inte med på fartyget, tanken var att hon skulle möta upp först när Dannebrog nått Färöarna. Men det danska kungahuset bekräftar händelsen. 

– Vi kan bekräfta att kungaskeppet Dannebrog har tagit sig till Fredrikshamn på grund av tekniska problem. Drottningens planerade besök på Färöarna kommer att genomföras, säger hovet kommunikationsavdelning. 

Drottning Margrethes användning av Dannebrog har vid flera tillfällen kritiserats. Framförallt när fartyget använts till privata nöjesresor. 

Margrethes och Henriks guldbröllopsfirande  för några år sedan är ett sådant exempel.

Dannebrog la då bland annat till vid Stora Karlsö, väster om Gotland. Paret fick en guidad tur på ön innan de for vidare. Den trippen kostade motsvarande 2,8 miljoner kronor.

Historikern Sebastian Olden-Jørgensen vid Köpenhamns universitet var då kritisk mot guldbröllopsresan med Dannebrog.

– Jag tror inte att danskarna har något emot att betala för kungahuset så länge de får något för pengarna. Här fick de bara inte särskilt mycket för pengarna, säger han.

TV: Mer om det danska kungahuset

När corona satte stopp för ett riktigt firande fick prinsarna och prinsessorna ta till nya metoder.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!