Drottningens drag – nu får kronprinsessan Mary makt

Det här är kronprinsessan Mary.
Nu får kronprinsessan Mary mer makt – från och med i dag är hon ”riksföreståndare”.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Drottningen och kronprinsparet var med när det danska folketinget öppnades under onsdagen.
Foto: PPE/HILDEBRANDT/SIPA/SHUTTERSTO / PPE/HILDEBRANDT/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Drottning Margrethe är även hon riksföreståndare.
Foto: PPE/HILDEBRANDT/SIPA/SHUTTERSTOCK
Prins Joachim är numera en av tre riksföreståndare. Men med tanke på att han lever i Paris lär det inte vara aktuellt under den närmsta tiden för honom att ta hand om Danmark.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Danska kronprinsessan Mary får mer makt. 

Under onsdagen utsågs hon till riksföreståndare – en roll som drottningen aldrig gav till prins Henrik. 

”Kronprinsessan kan framöver ta över drottningens förpliktelser som stadsöverhuvud när drottningen har förhinder”, skriver hovets kommunikationschef Lene Balleby i ett pressmeddelande. 

Drottning Margrethe planerar inför framtiden – och förbereder Danmark för en tid där hon inte kommer finnas där för sin nation. 

Nu har hon, inför ögonen på kronprins Frederik och den danska statsministern Mette Frederiksen, utnämnt kronprinsessan Mary till riksföreståndare. 

”Som riksföreståndare kommer kronprinsessan framöver kunna ta över drottningens förpliktelser som statsöverhuvud när drottningen har förhinder, vid till exempelvis utlandsresor”, skriver det danska hovets kommunikationschef Lene Balleby. 

I dag kan drottningens skyldigheter som statschef uppfyllas av kronprins Frederik, då i rollen som regent, eller av prins Joachim och prinsessan Benedikte i rollen som riksföreståndare. Nu får de alltså sällskap av kronprinsessan Mary. 

https://www.facebook.com/detdanskekongehus/photos/a.252278945110694/1010537622618152/?type=3&theater

Prins Henrik i skuggan

En speciell aspekt i det hela är att drottning Margrethe aldrig utsåg sin make, prins Henrik, till riksföreståndare. Han gavs aldrig ansvaret att ta över drottningens förpliktelser. 

Prins Henrik tyckte att han ständigt stod i skuggan av sin fru, drottning Margrethe, och accepterade aldrig sin biroll. När regentparet firade silverbröllop 1992 sade han i en intervju att det är ”skevt” när en kvinna har högre rang än sin man.

– Historiskt är det fel. Bortsett från de senaste cirka 100 åren har det alltid varit så att när drottningen ärvde kungariket, blev mannen kung och fick därmed samma rang som sin hustru. Den likställdheten har inte vi och det är skevt, sade Henrik då till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Efter det upprepade prins Henrik dessa klagomål många gånger. Under de sista åren gav han allt oftare uttryck för sin bitterhet, som kulminerade ett halvår innan han gick bort när han förklarade att han inte som planerat ville begravas vid sin frus sida i Roskilde domkyrka.

Prins Henrik fick aldrig bli riksföreståndare.
Foto: JOACHIM WALL
Drottningen och kronprinsessan Mary har en god relation.
Foto: PPE/SIPA

”Stark livspartner”

Att drottning Margrethe har stort förtroende för kronprinsessan Mary kommer inte som en överraskning. Hon har beskrivits som närmast skrämmande professionell och mycket karismatisk.

– Det är bara att gratulera Frederik att han funnit en så stark livspartner. Tillsammans utgör de ett starkt team, säger den danska kungahusexperten Sebastian Olden-Jørgensen till BT.

Mary har gjort sig känd både som en glamorös prinsessa och en hårt arbetande prinsessa.  2007 etablerade hon Mary-fonden som är en viktig aktör i kampen mot social isolering i skolan, hemmet och samhället i stort. Kronprinsessan har gjort ensamhet, mobbning och kvinnors och flickors rättigheter till några av de kärnområden som hon jobbar med och höjer rösten för.

Hon arbetar dessutom för världshälsoorganisationen WHO och har under senare tiden tagit striden mot vaccinationsvägrare. 

Efter onsdagens besked kan hon framöver få ansvar för ett helt land.

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!