Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens drag mot auktionshusen på nätet

Vem är vem i det danska kungahuset?
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump från
Drottning Margethe ser inte med blida ögon på auktionssajternas handel med kungliga ordnar.Foto: JENS CHRISTIAN

Sugen på en dansk kunglig orden? Då har du möjlighet att slå till på auktionssajten Ebay. Där ligger ett par till salu. 

Men nu ryter drottning Margrethes kungahus ifrån. 

– Det är inte tillåtet för varken ordenmottagaren eller för till exempel dennes arvingar att sälja vidare ordnarna. De ska återlämnas till kungahuset vid ordenmottagarens död, säger kungahusets kommunikationsavdelning i ett uttalande. 

Normalt köper man kanske cyklar, telefoner eller skönhetsprodukter via auktionssajten Ebay. Men nu ligger ett par udda objekt ute till försäljning. Nämligen två danska ordnar, utmärkelser som av olika anledningar delats ut av drottning Margrethes kungahus. 

Den ena är till salu för 1499 dollar, motsvarande nästan 15 000 svenska kronor. Den andra är betydligt billigare, den kan du få för 1300 svenska kronor. 

Kungahuset kan kräva tillbaka orden

Men det här vill det danska kungahuset nu sätta stopp för. Efter att nyhetssajten A4 Nu gjort dem uppmärksamma på att ordnarna låg till försäljning har kungahusets kommunikationsavdelning nu kommit med ett uttalande. 

– De danska ordnarna, som till exempel Dannebrogorden eller Elefantorden, är utdelade med återlämningsplikt. De är bara utlånade, vi kan alltid kräva tillbaka dem, säger de. 

Det finns alltså risk att den som säljer ordnarna alltså säljer kungahusets egendom. 

– Det är inte tillåtet för varken ordenmottagaren eller för till exempel dennes arvingar att sälja vidare ordnarna. De ska återlämnas till kungahuset vid ordenmottagarens död, säger kungahusets kommunikationsavdelning. 

Kungahusets krav på Ebay

Kungahuset gör bedömningen att de ordnar som ligger ute till försäljning just nu är äkta. Därför har de tagit kontakt med Ebay om annonserna. Det pågår ett ständigt arbete med att stoppa försäljningen av de unika utmärkelserna.

– Så sent som i förra veckan lyckades kungahusets ordenssällskap få stopp på en försäljning av en orden på en utländsk auktionssajt, säger kungahusets informationsavdelning. 

Det finns dock ett undantag. När någon får en ordensutmärkelse finns det ofta mindre varianter som många mottagare införskaffar. 

Dessa ägs inte av kungahuset och kan därmed säljas vidare. 

– Samma sak gäller de kungliga förtjänst- och belöningsmedaljer, de ges bort till mottagarna. 

9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe

Hur bra koll har ni på den danska regenten drottning Margrethe?