Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningen vädjade om sammanhållning

Drottning Margrethe talade i dansk tv på tisdagskvällen.Foto: JENS CHRISTIAN
Talet hade hon läst in på eftermiddagen på sitt slott Fredensborg.Foto: MALIN FORSBERG

I ett historiskt tal vädjade Danmarks drottning Margrethe på tisdagskvällen till sitt folk att hålla samman i en svår tid.

– I farans stund håller vi samman. Den här gången visar vi sammanhållning genom att hålla avstånd, sa hon i sitt tv-tal på tisdagskvällen.

Samtidigt var hon starkt kritisk mot danskar som håller fester och träffar vänner.

Klockan 20 började de två stora danska tv-kanalerna DR1 och TV2 samtidigt sända drottning Margrethes tal. Det var inte direktsänt, utan hade lästs in under eftermiddagen.

Drottning Margrethe har aldrig tidigare ansett att en allvarlig samhällssituation krävt hennes ingripande.

Hon talade inte i samband terrordåden i Köpenhamn 2015, och inte vid Scandinavian Star-katastrofen 1990. Då skickade hon ut ett kondoleansmeddelande.

Har aldrig hänt tidigare

Drottningen har hittills talat i tv en gång om året – och det är på nyårsafton. Insatsen på tisdagskvällen var unik.

– Danmark står inför en allvarlig situation. Jag förstår att många är oroliga och bekymrade, förklarade Margrethe.

– Vi har vant oss vid att världen står öppen – nu är gränserna stängda. Det är vår nya verklighet.

– Jag har en appell till alla. Coronavirus är en farlig gäst. Den sprids i en kedja – och i den kedjan dör människor. Den kedjan ska vi bryta. Vi kan bryta den.

”Så kan vi inte ha det”

– En person kan smitta många. Och smittan går runt. Vi måste alla tänka oss för. Tvätta händer, håll avstånd, undvik fysisk kontakt. Stanna hemma.

– Tyvärr tar inte alla situationen på allvar. Min uppmaning gäller inte bara de unga – man ser folk i alla åldrar som håller fester och firar födelsedagar. Det är tanklöst och hänsynslöst. Så kan vi inte ha det.

– Mitt varmaste tack går till alla som håller nödvändiga funktioner i samhället i gång. Alla som sköter sitt jobb under svåra förhållanden.

– I faran stund håller vi samman. Den här gången visar vi sammanhållning genom att hålla avstånd. Jag önskar er hopp, förtröstan och gott mod.