Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningen ställer in kungahusets nyårsfest

Drottning Margrethe II av Danmark ställer dock inte in sitt traditionella tal på nyårsafton till danska folket.Foto: JENS CHRISTIAN
Nyårsfesten skulle traditionsenligt ha hållits på slottet Amalienborg i Köpenhamn.Foto: JOHN SHELLEY COLLECTION / STELLA PICTURES/AVALON.RED B4842

Nyårstaffeln den 1 januari på Amalienborg är en av danska kungahusets mest glittrande tillställningar. Då välkomnas det nya året.

Drottning Margrethe och danska hovet meddelade på tisdagen att firandet ställs in. Covid-19 och den fortsatta spridningen av viruset gör det alltför riskfyllt.

Nytårstaffel, som det heter på danska, på Amalienborg har långa anor. Danska kungahuset bjuder in regeringen, Folketingets talman, representanter for det officiella Danmark samt hovet för att fira det nya året.

Det finns en myt kring detta firande, att det lägger grunden för ett bra år för danska folket och landet.

På hovets hemsida meddelades på tisdagen:

”Som en följd av den fortsatta spridningen av covid-19 i Danmark har Hennes Majestät Drottningen beslutat att ställa in nytårstaflet.”

Vin med anor

Festen den 1 januari är också inledningen på årets kungliga tillställningar i Danmark. Den hålls i Amalienborgs slott och det är bland annat vid detta tillfälle som man kan få se bilder på drottning Margrethe med de danska kronjuvelerna. 

Traditionen bjuder att det serveras en måltid med fyra rätter som alltid avslutas ett glas vin av särskilt slag till en kaka. Det är det så kallade rosenborgsvinet som kung Christian den 4 tog till Danmark under 1500-talet. Vinet heter Rosenborg eftersom vinfaten förvaras i Rosenborgs slotts källarvalv.

En gång för riddare

Tidigare intervjuer med ministrar och andra som varit inbjudna visar att ett av det mest givna samtalsämnet med drottningen på nyårsfesten brukar vara att ge henne komplimanger för det nyårstal hon till danska folket på nyårsafton.

Nyårsfesten ersätts i stället av en mindre och mer intim tillställning på Christianborgs slott den 4 januari och då med avsevärt färre inbjudna. Statsminister Mette Fredrikesen är bland de fåtal som bjudits in.

Vilka som också bjudits in har ännu inte offentliggjorts.

Nytårstaffel pågår egentligen i flera dagar med mottagningar hos drottningen. Även dessa har ställts in.

Ursprungligen var nytårstaffel förbehållet danska riddare. Men det var för flera hundra år sedan.

Kritik mot Frederik och Mary: ”Brukar ju kämpa för jämställdhet”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!