Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningen på statsbesök med nya reskamraten – kronprins Frederik

Foto: HANNE JUUL/ALLER/MEGA / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN
Foto: HANNE JUUL/ALLER/MEGA / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN

Drottning Margrethe är just nu på sitt första statsbesök efter prins Henriks död.

Med sig har hon en ny reskamrat – kronprins Frederik. 

– Det är så trevligt och roligt att göra detta tillsammans, och jag tycker det är en stor glädje att vi kan dela upplevelserna från ett sådant här statsbesök med varandra, säger drottningen till danska Billed-Bladet.

Drottning Margrethe fortsätter sitt arbete runt om i världen, nu utan prins Henrik vid sin sida.

I stället är det ofta kronprins Frederik som reser med henne – något som väcker glädje hos drottningen.

I samband med ett officiellt besök i Argentina uttryckte hon hur nöjd hon är med den nya konstellationen.

– Det är så trevligt och roligt att göra detta tillsammans, och jag tycker det är en stor glädje att vi kan dela upplevelserna från ett sådant här statsbesök med varandra. Det är verkligen fint – och kronprinsen är också helt fantastiskt när det gäller att skapa kontakter, säger hon till Billed-Bladet.

Drottning Margrethe och kronprins Frederik tillsammans med Argentinas presidentpar Juliana Awada och Mauricio Macri.
Foto: PRESIDENCY OF ARGENTINA HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På tisdagen höll danska drottningen en middag för 300 gäster på hotell Alvear i Buenos Aires.

Resan till Argentina är det första utländska statsbesöket för drottning Margrethe sedan prins Henriks död. Tidigare var det alltid de två som reste tillsammans.

Kronprins Frederik stöttar drottningen

Nu tillbringade hon i stället tre dagar i Argentina med äldste sonen – något som alltså fungerar riktigt bra.

Drottningen säger till danska TV2 att Danmarks blivande kung gör ett bra arbete under statsbesöket och att de kompletterar varandra väl. 

Bland annat ”far han omkring lite mer” än vad hon själv orkar med. ”Det gör inget”, säger hon med ett skratt till tv-kanalen.

Kronprins Frederik själv menar att det är hans uppgift att vara ett stöd för sin mor.

– Det är ett statsbesök, och drottningen är här själv, och min far finns inte mer, så jag ser det som att jag assisterar min mor och för tillfället stöttar henne, säger kronprins Frederik.

I fall den här lösningen kommer att bli permanent återstår att se. Några ytterligare statsbesök är inte planerade, enligt drottningen. Men på resan till Argentina har det varit både ”praktiskt och trevligt” att ha honom med, menar hon.

Drottningen är positiv till att sonen flyttar

Det var mellan måndag och onsdag som de danska kungligheterna besökte Argentina. Direkt efter statsbesöket flyger de hem, men då inte i samma plan, vilket är en säkerhetsrutin.

För bara någon månad sedan kom beskedet att prins Joachim och hans familj kommer att flytta till Paris för en tid, eftersom prinsen ska gå en militär utbildning där. 

Detta är något som drottning Margrethe helt och hållet ställer sig bakom.

– Drottningen har varit mycket intresserad av det som händer nu och backar upp mig på ett positivt sätt, har prins Joachim sagt till danska BT.

Samtidigt har drottningen varit tydlig med att hon uppskattar att ha familjen nära i den nya situationen. Julen 2018 var drottning Margrethes första jul utan prins Henrik, och då slöt familjen upp vid hennes sida. 

LÄS MER: Familjens fina stöd till drottningen på julafton

Normalt sett firar de olika familjemedlemmarna inte jul tillsammans. 2017 befann sig kronprinsessan Mary i hemlandet Australien över julen, ihop med kronprins Frederik och barnen. Även prinsessan Marie och prins Joachim befann sig på annan ort 2017. 

Men 2018 kom alltså både barn och barnbarn till Danmark.

– Jag ser mycket fram emot julen, för jag räknar med att hela min familj kommer. Det ska bli härligt med alla barnbarnen, sa drottning Margrethe till nyhetsbyrån Ritzau då.

Det var i februari förra året som prins Henrik avled, 83 år gammal.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!