Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningen om sorgen: ”Mycket överväldigande”

Drottning Margrethe närvarade vid den så kallade ”klockparaden” i Köpenhamn tidigare i veckan. Under fredagen kom boken ”Dronning Margrethe” ut i handeln.
Foto: PPE
Drottning Margrethe och prins Henrik var gifta i över 50 år.
Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESS
Drottning Margrethe medger i nya boken att prins Henrik hade ”lite annorlunda sidor”.
Foto: JOACHIM WALL

Danska prins Henriks sista tid var kantad av bittra utspel och en alltmer sjunkande popularitet. 

Nu berättar drottning Margrethe om hur överraskad hon blev av den stora sorgen danskarna visade när prins Henrik gick bort. 

– När min man dog var det mycket överväldigande hur mycket folk brydde sig. Jag hade unnat min man att få uppleva lite av den sympatin när han var i livet, säger hon i boken ”Dronning Margrethe”. 

Det är med anledning av att drottning Margrethe fyller 80 nästa år som författaren Karin Palshøj harr fått uppdraget att skriva en bok om ”dronningen”.

– Det har varit ett fantastiskt spännande och ärofullt uppdrag eftersom man är med om någon sorts historiebeskrivning, säger hon till BT

– Att få ta del, och skriva om, bilder från ett nästan 80 år långt liv är fantastiskt. Men påminns om både dansk historia och världshistoria. 

En stor del av boken handlar om drottning Margrethes kärlek till prins Henrik. 

Det var den 10 juni 1967 som dåvarande kronprinsessan Margrethe gifte sig med den franske diplomaten Henri de Laborde de Monpezat i Holmens Kirke i Köpenhamn.

– Vi var väldigt, väldigt förtjusta i varandra. Det var verkligen en stormande förälskelse från bägge sidor, säger drottningen. 

Den 10 juni 1967 gifte sig den dåvarande kronprinsessan med den franske diplomaten Henri de Laborde de Monpezat.
Foto: JAN DELDEN
Efter bröllopet bytte prinsen namn till Henrik.
Foto: LEIF ENGBERG / DN
Bröllopet var naturligtvis en jättehändelse i Danmark och prinsen blev väldigt populär.
Foto: OLLE KARUD

Prinsen tappade i popularitet

Prinsen tog sig i sambandet med giftermålet det danska namnet Henrik och tog därmed Danmark med storm. 

Men han blev med tiden blev mindre populär. Danskarna hade svårt att acceptera att han inte gjorde sig av med sin franska accent. 

Det blev inte bättre när han öppet visade sitt missnöje att han aldrig skulle få titeln kung. Och för många rann bägaren över när han deklarerade att han inte skulle begravas på den tänkta platsen bredvid drottning Margrethe i Roskilde kyrka. I stället skulle hälften av askan spridas ut över havet och hälften placeras i Fredensborgs slottsträdgård. 

Men när prins Henrik gick bort den 13 februari 2018 visade sig en annan sida. Tusentals danskar stod i kö i timmar för att ta farväl av honom i Christiansborg Slotskirke. Totalt var det 20 000 personer som passerade den stängda kistan. 

Det var något som överraskade drottning Margrethe, berättar hon i nya boken. 

– När min man dog var det mycket överväldigande hur mycket folk brydde sig. Jag hade unnat min man att få uppleva lite av den sympatin när han var i livet. 

20 000 personer passerade prins Henriks stängda kista.
Foto: STELLA PICTURES
Drottning Margrethe önskar att prins Henrik skulle fått se lite av den uppslutning som visade sig efter hans död.
Foto: E-PRESS PHOTO.COM

”Annorlunda sidor”

Drottning Margrethe medger att hon märkte av hur prins Henriks popularitet bland danskarna varierade genom åren. 

– Folk hade ju stundtals lite roligt åt min man och hans lite annorlunda sidor, och de fanns där sannerligen. Därför var det fantastiskt att hur så många som ställde upp vid hans död. 

Författaren Karin Palshøj berättar om drottningens känslor under samtalen som ligger bakom boken: 

– Det var tydligt hur starkt berörd drottningen var över hur mycket stöd hon och övriga familjen fick från danskarna under den perioden. Och det var, som hon själv säger, något hon hade velat att prinsen skulle få uppleva. 

Boken ”Dronning Margrethe” finns ute i danska bokhandlar från och med den 15 november. 

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp för att läsa fler texter om det danska kungahuset.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!