Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottningen om förebilden som tänjde på gränserna

Drottning Margrethe har en konstnärlig ådra.
Foto: Jacob Jørgensen JJ Film
Drottning Margrethe tillsammans med prins Henrik.
Foto: JOACHIM WALL
Drottning Margrethe.
Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Det är ingen hemlighet att drottning Margrethe är en engagerad konstnär med flera konstutställningar bakom sig.

I en SVT-dokumentär berättar hon nu öppet om känslorna för måleriet, kritiken och den stora inspirationskällan – kronprinsessan Margareta. 

– Det är inte så människor tänker sig att statsöverhuvuden ska uppföra sig, säger hon.

Det var inte länge sedan det kom fram att pseudonymen Ingahild Grathmer inte tillhörde vem som helst, utan Danmarks regent drottning Margrethe.  

När det blev känt rusade priserna på de två målningarna hos det danska auktionshuset Bruun Rasmussen. 

I SVT-dokumentären ”Om kärleken och skapandet genom generationerna” berättar nu drottningen öppenhjärtigt om de djupa känslorna för konsten.

– Att arbeta med färger och former är väldigt viktigt för mig. Det är bara så jag är, säger hon.

Kronprinsessan Margareta banade väg

Det var när drottning Margrethe läst Tolkiens ”Sagan om ringen” som hon började måla på allvar. Hon skickade illustrationerna till Tolkien själv som var professor i Oxford.

Men det var först efter Tolkiens död som drottningens teckningar publicerades, då under den nyligen avslöjade pseudonymen Ingahild Grathmer.

Men drottningen är inte först i familjen med sitt konstintresse.

Hennes mor, drottning Ingrid från Sverige, var en entusiastisk trädgårdsdesigner och även mormor, kronprinsessan Margareta. 

Kronprinsessan tänjde på gränserna för vad en kunglighet förväntades göra – hon ammade sina barn, startade landets första kvinnliga bandylag, drev insamlingar till fattiga och var en driven landskapsmålare.

2002 möttes kronprinsessans och drottning Margrethes konst i en konstutställning på Sofiero.

– Det är först på senare år som jag börjar se det som någonting annat än min mormors målningar som jag har tyckt om. Nu har jag börjat se på dem med ett mer dömande öga. Och då ser jag: det är så jag målar, sa drottningen då. 

– Därför är det roligt att ställa ut målningarna samtidigt som hennes. De betyder mer för mig i dag än för tio år sedan, fortsatte hon.

Tar inte hårt på kritiken

Att vara regent och konstnär är fortfarande inte helt okomplicerat. Kritiker har många gånger uttryckt sin skepsis kring statsöverhuvudets intressen.

Men drottning Margrethe tar inte hårt på kritiken.

– Jag har haft ett väldigt stort stöd av min make, prins Henrik. Jag visste inte att han hade en fin konstnärlig läggning när vi träffades, berättar hon.

FLER NYHETER: Se videon på den stora havstromben intill kryssningsfartyget

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!