Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningen: Jag kommer inte lägga på en fasad

Drottning Margrethe lovar att hon inte kommer att spela glad – men hävdar att hon mår bra.
Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
Prins Henrik lider av demens.
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
I början av december åker drottningen till London för julshopping.
Foto: / SVEN LINDWALL EXP

När det danska kungahuset i somras meddelade att prins Henrik lider av demens förändrades förutsättningarna för det danska hovet.

Nu lovar drottning Margrethe att hon inte kommer lägga på en fasad – om hon kan undvika det. 

– Folk vet numera hur det är med min man, säger hon. 

Drottning Margrethe har var tyst efter att prins Henriks diagnos blivit offentlig. Det första uttalandet hon gjorde var i samband med en resa till Ghana i förra veckan – där hon fick frågor om sin make. 

Då berättade hon att han njöt.

– Min man har det alldeles utmärkt just nu, sa hon i intervjun.

– Jag har just hört ifrån honom och han är på ett härligt ställe i varma länder vid havet och njuter av det. Han har det riktigt bra. Det gläder mig mycket.

"Betyder mycket"

Prins Henriks diagnos betyder också att han inte kommer att ha de uppdrag som han tidigare genom åren haft. Därför förändras förutsättningarna i kungahuset. 

Drottning Margarethe ser – trots demensen – ljust på tillvaron. Hon lovar att hon inte kommer att lägga på en fasad för att visa att allt är bra.

Men just nu är det bra.

– För tillfället kan jag inte påstå att det varit en stor förändring för oss. Den stora förändringen är nu att folk vet hur det är med min man. Men jag får också säga att folk har varit otroligt vänliga och det har hjälpt att föra oss samman, och det betyder mycket för oss alla. Och så tar vi det därifrån, säger drottning Margrethe till Billed-Bladet, och tillägger att hon verkligen har det bra. 

Foto: TIM ROOKE/REX / TIM ROOKE/REX REX FEATURES

Flyttar

Därför kommer drottning Margrethe inte heller bryta sin jultradition. 

Varje år reser drottningen till London för att shoppa – och i år är inget undantag. Under tiden som drottningen tar semester träder kronprins Fredrik tillfälligt in som regent. 

Samtidigt förbereder regentparet en flytt från Fredensborg slot till Amalienborg. Men särskilt länge stannar inte prinsen och drottningen i Köpenhamn.

Precis som vanligt firar drottning Margrethe och prins Henrik jul på Marselisborg slot – den här gången utan barn och barnbarn. Kungligheterna har i år bestämt sig för att fira jul på skilda platser ute i världen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!