Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningen i sorg – efter väninnans död

Tillsammans under skoltiden.
Foto: Per Pejstrup
Helle Stangerup blev 75 år gammal.

Hon var en av tre vänner utanför familjen som fick lov att kalla drottningen för Daisy.

Nu är författaren Helle Stangerup död - och den danska kungafamiljen i sorg.

– Hon var en av drottningens allra närmaste vänner, säger Trine Villemann, som skrivit en bok om det danska kungahuset, till tidningen BT.

För andra gången på bara några år har den drottning Margrethe drabbats av personlig sorg.

2008 avled drottningens hovdam Wava Armfeldt och i söndags gick Margrethes skolkamrat, den kända författaren Helle Stangerup ur livet, efter en längre tids sjukdom.

– Hon var en av drottningens allra närmaste vänner, som varit sjuk i några månader. Jag vet att drottningen besökte henne på sjukhuset åtskilliga gånger, säger Trine Villemann, som skrivit en bok om det danska kungahuset, till tidningen BT.

Fick kalla drottningen "Daisy"

Helle Stangerup blev 75 år gammal och skrev ett tiotal böcker efter sin debut 1968. Drottningen lärde hon känna tidigt - efter att ha blivit väninnor redan i skolan följdes de sedan gymnasiet och det första året på Köpenhamns universitet.

– Många utger sig för att vara nära väninnor med drottningen, men egentligen var de bara tre. Det var Anita Garth-Grüner, Ellen Birgitta Hillingsø, som kallas Pylle, och Helle Stangerup, säger Trine Villemann och fortsätter:

– Om drottningen över huvudtaget berättade någonting för någon utanför familjekretsen, så var det till dem. De kunde lita på varandra och de tre var de enda utanför familjen som fick kalla drottningen för "Daisy".

Helle Stangerup har själv inte berättat offentligt om sin nära relation med den danska drottningen, men - som tidningen BT rapporterar - skrev hon i sin självbiografi, "Bag skodderne" från 2011:

"Att ha en privat relation med det danska kungahuset betyder att man får massvis av fantastiska upplevelser, men det medföljer absolut inget privat skvaller".

Var gift med greve

När Helle Stangerup började studera på universitet bodde hon tillsammans med drottning Ingrid, kung Fredrik samt Margrethe och hennes syster på Fredensborgs slott. Tanken var att Stangerup skulle hjälpa den nuvarande drottningen med studierna, eftersom det ansågs passa bättre med en medföljande studiekamrat än en hovdam.

Helle Stangerup avled bara tre veckor innan drottning Margrethe ska fylla 75. I söndags somnade hon in och efterlämnade två söner.

– Hon dog på sjukhuset, säger Søren Knudsen, presschef för Knuthenborg Safaripark till Ekstrabladet.

Stangerup var gift med greven Adam Wilhelm Knuth mellan 1969 och 1979 och de byggde då tillsammans upp safariparken, innan de tog farväl efter en dramatisk skilsmässa.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!