Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningen gjorde ett statsbesök av misstag

Drottningen skakade hand med algeriska senatens ordförande Abdelkader Bensalah.
Foto: Canal Algérie
Margrethe gick på röda mattan tillsammans med sina värdar.
Foto: Canal Algérie
Drottningen inspekterade ett hederskompani inför tv-kamerorna.
Foto: Canal Algérie
Inför tv-kamerorna fick det danska sällskapet kaffe och en pratstund med de algeriska värdarna.
Foto: Canal Algérie

Danmarks drottning Margrethe har varit på statsbesök i Algeriet – av misstag.

Det kungliga flygplanet skulle bara mellanlanda för att tanka. Men algerierna rullade ut röda mattan och ställde upp ett hederskompani.

– Vi är mycket glada för besöket, säger algeriska ambassaden i Köpenhamn till tidningen Politiken.

I slutet av november var drottning Margrethe på väg till ett ordinarie statsbesök i Ghana. Men planet hon färdades i – ett militärt Challengerplan – kunde inte nå ända dit utan mellanlandning.

Så den kungliga flighten gick ner i Algeriet för att fylla på bränsle.

Det skulle bara vara ett snabbt stopp på vägen. Eventuellt tänkte kanske Margrethe ta sig en liten bensträckare och ett bloss, som hon har för vana.

Röda mattan rullades ut

Men när det danska planet hade taxat in in mot flygplatsbyggnaden fick de se att röda matten rullats ut. Ett hederskompani på väl över hundra man stod och skyldrade gevär.

https://www.youtube.com/watch?v=Q3X63XmwIYw

Algerisk tv var på plats för att dokumentera det ärofyllda besöket. Senatens ordförande Abdelkader Bensalah och utbildningsministern Nouria Benghebrit väntade ivrigt.

Så det var bara för Margrethe att gilla läget. Hon klev nerför trappan, hälsade på uppvaktningen och gick på den röda mattan.

Ministrarna följde med

Med sig hade hon även Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen och miljöministern Esben Lunde Laursen.

När drottningen hade inspekterat hederskompaniet serverades kaffe till de långväga gästerna. På tv-bilderna från mötet ser allt mycket välordnat ut.

Där fanns röd-vita blomsterbuketter och en stor dansk flagga.

Eftersom drottning Margrethe är 77 år gammal – och har regerat sitt land i 46 år på söndag – så kan hon praktiskt taget göra statsbesök i sömnen.

Hon småpratade om relationerna mellan Danmark och Algeriet med sina värdar.

Tackade och åkte vidare

Så snart det kunde anses hövligt tackade de danska gästerna för sig och traskade tillbaka till sitt plan. Statsbesöket i Ghana väntade härnäst.

Tidningen Politiken, som först uppmärksammade det udda statsbesöket, har inte lyckats få någon kommentar från varken kungahuset eller utrikesdepartementet.

Men den algeriska ambassaden i Köpenhamn kommenterar gärna:

 – Vi är mycket glada för att drottningen var i Algeriet. Detta sker vid en tidpunkt då de båda länderna stärker sina band, heter det i uttalandet.

Även på vägen tillbaka till Danmark mellanlandade planet i Algeriet. Då var det dags igen – med röd matta, hederskompani och resten av programmet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!