Drottning Margrethe lämnar vanligtvis Fredensborg i en Bentley. Inget konstigt med det. Men att skicka den 100 mil tvärsöver landet för att använda den i 18 minuter, det är väl magstarkt tycker danska miljöorganisationer. Foto: Tim Rooke/Rex ShutterstockDrottning Margrethe lämnar vanligtvis Fredensborg i en Bentley. Inget konstigt med det. Men att skicka den 100 mil tvärsöver landet för att använda den i 18 minuter, det är väl magstarkt tycker danska miljöorganisationer. Foto: Tim Rooke/Rex Shutterstock
Drottning Margrethe lämnar vanligtvis Fredensborg i en Bentley. Inget konstigt med det. Men att skicka den 100 mil tvärsöver landet för att använda den i 18 minuter, det är väl magstarkt tycker danska miljöorganisationer. Foto: Tim Rooke/Rex Shutterstock
Drottning Margrethes Bently. Foto: Lasse SvenssonDrottning Margrethes Bently. Foto: Lasse Svensson
Drottning Margrethes Bently. Foto: Lasse Svensson
Foto: Lasse SvenssonFoto: Lasse Svensson
 Foto: Lasse Svensson

Drottningen får tuff kritik: "Helt ur styr"

Publicerad

Medan vissa danska kungligheter brinner för miljöarbete låter drottning Margrethe sin tomma bil köras hundra mil för att ha något att bli hämtad i när hon stiger ur helikoptern – som transporterat henne samma sträcka.

– Det är fullständigt obegripligt att drottningen inte agerar med ens en smula förnuft, utan i stället väljer en så extrem resursförbrukande lösning, säger trafikkonsulenten Ivan Lund Pedersen.

Samtidigt som prinsessan Marie engagerar sig helhjärtat i arbetet att motverka matsvinn och beordrar sina barn att äta upp allt på tallriken pekas farmor Margrethe ut som en riktig miljöbov. Den danska, till synes ytterst bekväma, drottningen anses ha trampat rejält i klaveret den här gången.

Det var den 12 februari som kungligheten skulle göra ett besök på Nordjylland för att inviga Skagens Museum, hon valde då att ta sig tvärs över landet, från Fredenborg till Klitgården i Skagen, med en av flygvapnets helikoptrar. Samtidigt körde en chaufför hennes Bentley till samma plats, en sträcka på drygt 110 mil fram och tillbaka. Enligt bt.dk väger den kungliga bilen 2,6 ton och förbrukar, enligt uppgift, en liter bensin per sex kilometer.

Extrem förbrukning

Och nu kommer det som retat upp så många – anledningen till att man ville ha dit Bentleyn var för att drottningen skulle ha något att transporteras i från helikoptern till museet och efter att besöket den omvända sträckan. Bilen kördes alltså tvärs över landet för två turer à tre kilometer fram och tillbaka, fordonet användes uppskattningsvis totalt 18 minuter. Därefter skulle Bentleyn köras hela vägen tillbaka hem.

Detta är inte okej tycker landets miljöorganisationer som nu rasar över kungahusets extravaganta transportrutiner.

På miljöorganisationen NOAH häpnar man över tillvägagångssättet.

- Det är helt ur styr och fullständigt obegripligt att drottningen inte agerar med ens en smula förnuft, utan i stället väljer en så extrem resursförbrukande lösning, säger trafikkonsulenten Ivan Lund Pedersen till bt.dk.

Han menar vidare att det är märkligt att det inte gick att ordna fram ett dugligt transportfordon på plats.

"Alla har ett ansvar"

Danmark framhålls ofta som ett av de länder som är mest progressiva när det gäller miljöansvar, bland annat lyfter man fram den långt framskridna utvecklingen inom förnybar energi samt att danskarna är bra på att konsumera ekologisk mat och att ta cykeln i stället för bilen.

Köpenhamn blev framröstad till Europas miljöhuvudstad 2014 av Europeiska Miljökommissionen.

Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark är förvånad över kungahusets ansvarslösa agerande.

– Det är 2016 och alla bör överväga vilka avtryck man sätter på klimatet och miljön. Även om det i hög utsträckning är politiker som ska förverkliga den gröna omställningen så har vi alla tillsammans ett ansvar, även kungahuset och drottning Margrethe.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag