Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottning Margrethes ursäkt till barnbarnen

9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe
Drottning Margrethe känner sig inte som världens bästa farmor. Foto: BO AMSTRUP / TT NYHETSBYRÅN
Här är drottningen med hela barnbarnskaran runt sig i samband med drottningens födelsedag i april. Foto: STELLA PICTURES
I boken ”Dronning Margrethe” berättar drottningen om sin relation till barnbarnen. Foto: Pressbild
En lycklig drottning tillsammans med prinsessan IsabellaFoto: DPA/IBL

Drottning Margrethe närmar sig 80 med stormsteg – men är inte den farmodern hon skulle vilja vara. 

Dock har hon en ursäkt till barnbarnen om sin ständiga frånvaro. 

– Skillnaden mellan mig och andra farmödrar i min ålder är att jag arbetar, säger hon i en ny bok. 

Det är fortfarande några månader kvar till drottning Margrethes 80-årsdag. Men i Danmark laddas det för fullt. Bland annat har författaren Karin Palshøj skrivit boken ”Dronning Margrethe” som handlar om den danska regentens liv. 

Drottningen berättar själv om sitt liv i boken. Och en sak som bekymrar henne en aning är hennes relation till sina åtta barnbarn. 

– Jag ser inte barnbarnen så ofta, jag har själv mycket att stå i, säger drottning Margrethe i boken. 

Dock har hon en ursäkt. 

– Skillnaden mellan mig och andra farmödrar i min ålder är att jag arbetar. Det tar en hel del av min tid och uppmärksamhet, säger hon. 

– Det är kanske en ursäkt som konstruerades i efterhand när det gick upp för mig hur mycket jag inte gjorde för mina barnbarn jämfört med andra farmödrar, men jag tror ändå att det spelar roll. 

Kronprinsparet med sina barn prinsessan Isabella, prinsessan Josephine, prins Vincent och prins Christian. Foto: HANNE JUUL/TT NYHETSBYRÅN
Prins Joachim med sin fru prinsessan Marie och sina fyra barn prinsessan Athena, prins Nikolai, prins Henrik och prins Felix. Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES

”Inte världens bästa farmor”

Det är som bekant inte alla 79-åriga farmödrar som ena veckan lunchar med Italiens president, för att nästa vecka åker på statsbesök till Argentina. Och däremellan ordnar galamiddagar och dryftar viktiga frågor med regeringen.  

När Kvällsposten intervjuade drottningen tidigare i år tog hon också upp problematiken. 

– Jag är absolut inte världens bästa farmor, sa hon då och fortsatte:

– Jag tycker det är underbart med mor- och farmödrar som omfamnar barnen väldigt mycket. Jag är inte så duktig på det. Jag är inte en farmor som sitter och stickar.

Efter nyår lär det inte bli mer tid med barnbarnen då kronprinsparet tar sina fyra barn med sig till schweiziska lyxskidorten Verbier. Där ska barnen gå på internatskola under våren. Samtidigt är prins Joachim och prinsessan Maries i Paris tillsammans med sina föräldrar. 

Men drottningen är inte orolig för sina barnbarn. Kronprins Frederik och prins Joachim har gjort ett fint jobb tillsammans med barnens mammor, menar hon. 

– När jag nu ser hur förnuftiga och duktiga föräldrar mina barn är, så finns det ingen anledning för mig springa där och tränga mig på, säger drottningen i boken. 

Här är drottningens barnbarn

PRINS NIKOLAI

Ålder: 20 år.

Föräldrar: Prins Joachim och grevinnan Alexandra.

Gör succé i modebranschen samtidigt som han studerar på ansedda Copenhagen Business School (CBS). Bor tillsammans med sin flickvän Benedikte Thoustrup.

 

PRINS FELIX

Ålder: 17 år.

Föräldrar: Prins Joachim och grevinnan Alexandra.

När prins Felix fyller 18 i juli så avslutas det årliga apanaget på 3,5 miljoner till hans mamma, ex-prinsessan Alexandra. Det sker på hennes eget initiativ. 

 

PRINS CHRISTIAN

Ålder: 14 år.

Föräldrar: Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. 

Danska kungahuset börjar låta prins Christian ta på sig officiella plikter. Därför var det självklart att han skulle följa med till Oslo när prinsessan Ingrid Alexandra, 15, konfirmerades.

 

PRINSESSAN ISABELLA

Ålder: 12 år.

Föräldrar: Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. 

Prinsessan charmade miljoner danska tv-tittare när hon glädjedansade på läktaren under handbolls-EM. ”Folk förtjusas av hennes sätt att bara göra precis det som hon känner för just då”, säger kungaexperten Lars Hovbakke Sørensen. 

 

PRINS HENRIK

Ålder: 10 år. 

Föräldrar: Prins Joachim och prinsessan Marie. 

Nyligen berättade prins Joachim att han ger prins Henrik veckopeng – att det är viktigt att han lär sig olika sakers värde. ”Om han går in i en butik eller till en glasskiosk lär han sig mycket när han ser att pengarna förvandlas till något annat”, säger prins Joachim. 

 

PRINSESSAN JOSEPHINE

Ålder: 8 år.

Föräldrar: Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. 

Efter nyår flyttar Josephine tillsammans med sina syskon och föräldrar till Schweiz. Där väntar några månader på internatskola i den lyxiga skidorten Verbier. 

 

PRINS VINCENT

Ålder: 8 år.

Föräldrar: Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. 

Vincent går tillsammans med sin tvillingsyster Josephine på Tranegårdskolen i Trelleborg. Men just den skolan har nyligen hamnat i blåsväder då ett flertal föräldrar till elever gått ut i tidningen Berlingske och vittnat om en väldigt våldsam miljö i de yngsta årskurserna. 

 

PRINSESSAN ATHENA

Ålder: 7 år. 

Föräldrar: Prins Joachim och prinsessan Marie. 

När minstingen Athena föddes på Rigshospitalet vintern 2012 och föräldrarna berättade att hela hennes namn skulle vara Athena Marguerite Françoise Marie startade en debatt i Danmark. Var namnet danskt nog? Eller alldeles för franskt? 

VEM ÄR VEM I DET DANSKA KUNGAHUSET?

Stor guide om kungafamiljen.
Ladda ner KvP:s nyhetsapp.