Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drottning Margrethes stöd till Joachim efter beskedet

Prins Joachim, prinsessan Marie och deras gemensamma barn prinsessan Athena och prins Henrik var biosugna i lördags och såg galapremiären av filmen ”Lego 2”. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Prins Joachim i militär utstyrsel med sin då gravid fru prinsessan Marie. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Hela familjen verkade rörande överens om att flytten till Paris kommer bli spännande. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Prins Joachim lämnar Danmark och tar med familjen till Paris. 

Han har fått stöttning av sin fru Marie – men samtidigt har många undrat över drottning Margrethes reaktion.

– Hon har varit mycket intresserad, säger prinsen till BT.

Under lördagen var det galapremiär på filmen ”Lego 2” på biografen Imperial i Köpenhamn. Då dök prins Joachim upp med hustrun Marie och deras två gemensamma barn, prinsessan Athena och prins Henrik. 

De får passa på att gå på tjusiga evenemang i den danska huvudstaden för i sommar går flyttlasset till Paris. 

49-årige prins Joachim har erbjudits och accepterat en plats vid École Militaire i Paris. Utbildningen pågår sex dagar i veckan under nästan ett års tid – därför väljer Joachim att ta med sig sin familj till Frankrike.

Vill fokusera på första året

Naturligtvis passade det samlade pressuppbådet på att ställa frågor om förra veckans stora nyhet. Prins Joachim fick frågan "Vad gläder dig mest med den förestående flytten?". 

– Att familjen prövar något nytt tillsammans, svarade han snabbt. 

Enligt tidningen BT lade han vikten på ordet "tillsammans". Kanske för att visa att flytten är ett gemensamt beslut. Någon undrade sedan hur länge prinsfamiljen kommer stanna i Paris?

– Vi tar oss an den första utmaningen, det första året, låt oss bara fokusera på det. Jag tror det kommer bli riktigt givande, svarade prins Joachim. 

Prins Joachims mamma, drottning Margrethe, backar sin sons flyttplaner. Foto: HANNE JUUL/ALLER

Prinsessan Marie: ”Jag gläder mig”

Många har ställt sig frågande till vad prins Joachims mamma, drottning Margrethe, tycker om att yngste sonen tar med sig fru och barn från hennes Danmark. Joachim kunde ge svar på tal. 

– Drottningen har varit mycket intresserad av det som händer nu och backar upp mig på ett positivt sätt, säger han. 

Han får också stöd av sin hustru, prinsessan Marie. 

– Det blir härligt. Jag gläder mig åt att kunna vara nära min familj och barnen samtidigt lär sig lite mer om den franska kulturen, sa hon inför familjens biobesök, och tillade snabbt:

– Och så ska de lära sig att tala franska lite bättre!

Arbetsvecka på 70 timmar

För prins Joachim blir det ett intensivt år på École Militaire i Paris. 

– Hans arbetsvecka kommer ligga på 70 timmar. Det är ingen gentlemannautbildning, det krävs verkligen saker av kursdeltagaren, säger överste Jens Ole Rossen Jørgensen som också har gått på École Militaire.

Det har väckts frågetecken om prins Joachim har kommit in på utbildningen för att han är prins, men det tror inte Henrik Ø. Breitenbauch som är ansvarig för militära studier vid Köpenhamns Universitet. 

– Frankrike är en republik, så ett kungahus står inte högt i rang. I Frankrike tittar man på meriter, hårt arbete ska belönas så prins Joachim har inte glidit in på någon räkmacka, säger han.