Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drottning Margrethes oro efter läkarens besked

Drottning Margrethe kommer en dag lämna över tronen till kronprins Frederik. Och förhoppningsvis till en stark och frisk kronprins Frederik Foto: CAROLINE BLUMBERG / EPA
Kronprins Frederik under sin Foto: MIKAEL RIECK / STELLA PICTURES

Kronprins Frederiks kropp är sliten – nu har läkarna satt stopp för hans tävlingslöpande. 

Det är något som oroar drottning Margrethe, som själv har haft sina krämpor genom åren. 

– Frederik behöver inte bevisa mer. Vi vet alla att han kan vara en He-man, säger kungahusexperten Søren Jakobsen. 

Precis som i många andra kungahus är traditionens makt stor inom den danska kungafamiljen. Lite för stor, kan tänkas att kronprins Frederik tänker nu. Han har nämligen ärvt sina dåliga knän från sin mamma, drottning Margrethe. 

Den danska regenten sköter sina uppdrag med konstgjorda leder i varje knä, och enligt kungahusexperten Søren Jakobsen är hon nu orolig över sin sons fysiska status. 

– Drottning Margrethe vet allt om vilken mardröm det kan vara att resa land och rike runt i smärtor samtidigt som man ska led mot fotografer och prata med en mängd okända människor, säger han till Se og Hør

Drottning Margrethe hade nyligen med sig kronprins Frederik på statsbesök. Under slutet av mars besökte de båda Argentina. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Drottning Margrethes onda knän

Det syns inte utåt att drottning Margrethe har konstgjorda leder. 

– Hon är en järnlady på det sättet. Hon visar inte att hon har ont, men man kan se att hon helt ändrat sina skovanor. Numera använder hon endast låga och förnuftiga skor. 

Kronprins Frederik är normalt en väldigt rörlig och aktiv kronprins. Hela livet har han ägnat åt maratonlopp, stentuffa Ironman-tävlingar och evighetslånga cykellopp. Kronan på hans idrottsliv kom i maj i förra året då han i samband med sin 50-årsdag arrangerade en helt egen löpartävling, nämligen ”Royal Run” då 70 000 danskar hade snörat på sig löparskorna för att springa med födelsedagsbarnet i Ålborg, Århus, Esbjerg, Odense och Köpenhamn.

Men under hösten krånglade kronprins Frederiks rygg, vilket tvingade honom till operation. Och nu är det knäna som spökar, vilket redan har fått honom att ställa in sitt deltagande i VM i cross country-löpning. Läkarna har nu ordinerat vila.

Kronprins Frederik är väldigt idrottsintresserad. Under besöket i Argentina besökte han storklubben Boca Juniors. Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Behöver en kung med full rörlighet”

Nu hoppas Søren Jakobsen att kronprins Frederik trappar ner på den hårda träningen lite grann i takt med att hans deltagande på röda mattor ökar. Annars finns det en risk att Danmark en dag får en väldigt sliten kung.

– På listan av utmaningar han velat ge sig i kast med har han väl efterhand kryssat av de flesta. Det vi kommer behöva framöver är en kung som får nåra fina år som regent med fin hälsa och full rörlighet, säger han. 

– Frederik behöver inte bevisa mer. Vi vet alla att han kan vara en He-man.

Drottning Margrethe har vid flera tillfällen kommenterat sin sons hurtiga livsstil.

– Om man hoppar studsmatta när man nästan har fyllt 50 är det kanske inte så märkligt att det går galet, sa Margrethe 2016 då kronprinsen hade åkt på en nackskada och tvingades ställa in sitt deltagande på en OS-fest.