Drottning Margrethes ord om svenska invandringen

Drottning Margrethe mötte den franska pressen inför Emmanuel Macrons statsbesök.
Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
Drottningen svarade bland annat på frågor om invandring.
Foto: KHAN TARIQ MIKKEL / STELLA PICTURES POLFOTO

När drottning Margrethe tog emot franska journalister inför Emmanuel Macrons kommande statsbesök var hon tydlig med en sak.

Om man vill bo i Danmark, ska man följa det danska sättet att leva på.

– Det är viktigt att de som kommer till vårt land vet att de nu är i Danmark, och att det finns ett visst sätt att leva på – som de inte kan undgå, sa hon till Ekstrabladet

Inför den franske presidenten Emmanuel Macrons statsbesök i Danmark den 28 till 29 augusti, höll drottning Margarethe i förra veckan en pressträff med franska journalister.

Där fick hon bland annat frågan, om varför Sverige och Danmark hanterat invandring på olika sätt. 

– Ja, det är där man kan se att vi är annorlunda. Det kan överraska, men så är det. Sverige är geografiskt sett mycket större än Danmark, och där är därför också en större befolkning. I Danmark är alla mycket tätare på varandra, och då lägger man märke till skillnader, förklarade hon.


LÄS MER: Margrethe berättar om sitt nya liv utan Henrik


Drottningen betonade även hur viktigt det är att folk som invandrar till Danmark förstår att de är i Danmark – och det danska sättet att leva på.

– Det är viktigt att de som kommer till vårt land vet att de nu är i Danmark, och att det finns ett visst sätt att leva på – som de inte kan undgå.

Uttalat sig flera gånger tidigare

Drottning Margrethe har tidigare kommenterat invandring, och i samband med sin födelsedag 2015 berättade hon i en intervju att det är väsentligt att invandrare förstår hur Danmark är, och att det kan skilja sig från andra ställen i världen.

– Ja, vi ska ta emot, men vi ska också berätta vad vi förväntar. För det är vår gemenskap de kommer till. Vi ska göra plats för dem, men de ska förstå var i världen de har hamnat. Den ena platsen är inte likadan som andra platser i världen, sa hon till Berlingske.


LÄS MER: Drottning Margrethes hyllning till sin mamma


I boken ”De dybeste rødder - Dronningen fortæller om Danmark og danskerne” som kom ut 2016 förklarar drottningen att hon tror att Danmark underskattat integrationens utmaningar.

– Vi trodde nog, att det skulle gå av sig själv. Om man gick på gatorna i Köpenhamn och drack det kommunala vattnet och tog den kommunala bussen, skulle man snabbt bli dansk, men så har det inte gått, sa hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!