Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottning Margrethes miljonregn får kritik

9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe
Drottning Margrethe får 127 miljoner svenska kronor i apanage för 2020.
Foto: MARTIN ZIEMER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kronprins Frederik, är tillsammans med svenska kronprinsessan Victoria, får 31,3 miljoner i apanage.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Drottning Margrethes apanage blir bara större. Under 2020 kommer hon få 127 miljoner svenska kronor – en ökning med tre miljoner.

Men ökningen ifrågasätts – experterna undrar varför den danska regenten ska ha mer pengar trots att prins Henrik gått bort. 

– Det förbryllar att drottningen fortsätter få de åtta miljoner kronorna som var avsatta för prins Henrik, säger författaren Søren Jakobsen.

Under förra veckan fastslog statsminister Mette Frederiksen och den övriga danska regeringen hur mycket pengar drottning Margrethe och kungahuset ska få under nästa år. 

Alla får mer pengar. 

Drottning Margrethes apanage ökar från 124 till 127 miljoner svenska kronor. 

Kronprins Frederik får 31,3 miljoner, en ökning med 600 000 från tidigare 30,7 miljoner. 

Prins Joachim får, trots att han har flyttat till Paris 5,5 miljoner, i år får han 5,3 miljoner så det är en ökning med 200 000. 

Att drottningen och hennes kungafamilj får mycket pengar är något som danskarna har vant sig vid. Enligt det danska hovets ekonomichef Dan Folke Pedersen är det heller inget konstigt med ökningen. 

– Apanaget regleras årligen i takt med utvecklingen av de statligt anställdas löner. Det finns inga andra extraordinära anledningar till att det ökar, säger han till BT

Drottning Margrethe tillsammans med prins Henrik som gick bort förra året.
Foto: JOACHIM WALL

Inte fritt fram att använda pengarna

Men nu finns det en aspekt som gör att drottningen får kritik, nämligen att hennes apanage inte minskat efter att prins Henrik gått bort. 

– Man måste ju utgå från att hela organisationen runt prins Henrik är avvecklad nu, och då förbryllar det att drottningen fortsätter få de åtta miljoner kronorna som var avsatta för prinsen, säger Søren Jakobsen till Se og Hør

Kungligheterna har inte fritt fram att använda apanaget till exakt vad de vill. 

– Pengarna ska användas till löner för de anställda vid hovet, till underhåll av bilar och hästar och så vidare, säger Dan Folke Pedersen. 

Att prins Joachim nu får apanage trots att han lämnat Danmark för studier i Paris är något som har väckt uppståndelse. 

I den danska grundlagens kapitel 2 står det under avdelningen Kungahuset att ”det årliga apanaget inte kan användas utanför rikets gränser utan Folketingets samtycke”. 

Prins Joachim och prinsessan Marie har flyttat till Paris. Det ifrågasätts varför han ska ha apanage när han inte är i Danmark och utför sina kungliga plikter.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Prinsens beslut blir avgörande

När prins Joachim i början av året berättar att han skulle flytta till Paris hade folketinget, den danska motsvarigheten till svenska riksdagen, inte gett sitt godkännande. 

”Det är praxis att de kungliga kan ta emot sitt apanage utomlands utan ett godkännande i folketinget när det handlar om en utbildning av tillfällig karaktär”, skrev då det danska hovet i ett uttalande som fick kritik. 

– Det krävs en grundlig förklaring till det uttalandet, man kan inte bara tolka grundlagen efter vad som passar en, sa Søren Søndergaard från partiet Endhedslisten. 

Prins Joachims framtida agerande avgör om det är rätt att ge honom apanage, menar kungahusexperten Søren Jakobsen. 

– Det visar sig först nästa sommar när vi vet om han stannar i Frankrike eller kommer hem. Det blir svårt att motivera varför han ska ha kvar sitt apanage om han inte kommer hem när utbildningen är över. 

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp.