Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottning Margrethes hyllning till sin mamma

”Jag ville gärna använda mig av en färg som jag vet att min mor tyckte om”, säger drottningen.Foto: MARTIN HøIEN / ALL OVER PRESS DENMARK/ALL OVER ALL OVER PRESS DEN
Antependiumet är broderat med tekniken petit point.Foto: KHAN TARIQ MIKKEL / STELLA PICTURES POLFOTO
Drottning Margrethe har skapat ett nytt antependium till Gråstens slottskyrka – och broderimotiven är väl valda.Foto: Kungahuset
Drottning Margrethes mamma, drottning Ingrid, broderade kyrkans förra antependium – för 75 år sedan.Foto: DANA / IBL BILDBYRÅ

För 75 år sedan sydde drottning Ingrid antependiet till Gråstens slottskyrka.

Nu har drottning Margrethe tagit över ansvaret för hantverket – och drottningen talade öppenhjärtigt om tankarna kring de vackra motiven.

– Liljorna är både en gammal symbol i kyrkliga sammanhang, men de fanns också i min mors brudbukett, sade drottning Margrethe.

I Gråstens slottskyrka i Danmark, söndagen 29 juli, presenterade drottning Margrethe ett storslaget hantverk.

För två år sedan började drottningen arbeta med ett nytt antependium till kyrkans altare – och nu är det broderade tygstycket äntligen klart. Ett blått tyg, med slingrande blommor på kanterna, pryder altaret i Gråstens slottskyrka. 

Drottning Margrethe tog över facklan från sin mor, Ingrid av Sverige, som för 75 år sedan sydde kyrkans tidigare antependium. I samband med att verket visades upp i Gråstens slottskyrka höll drottningen ett vackert tal, där hon öppenhjärtigt delade med sig av sina tankar runt sitt, och sin mammas, hantverk.

– Antependiet har använts i alla dessa år och broderierna har gjorts om på nytt, men det var längesedan nu. Det betydde mycket för mig att få göra någonting som hörde samman med denna kyrka. Däremot valde jag andra färger och metoder än min mor gjorde – eftersom jag inte kan brodera med guld, sade drottning Margrethe, då hon stod längst framme vid altaret och talade inför kyrkans församling.

 

LÄS MER: Drottning Margrethes tacktal till folket

 

Noga utvalda motiv

Drottning Margrethe har noga valt sina broderimotiv, utifrån vad drottning Ingrid tyckte om. Liljorna och riddarsporrarna på antependiets kanter finns där av en anledning.

– Jag ville gärna använda mig av en färg som jag vet att min mor tyckte om. Och min tanke med blommorna är att min mamma alltid har tyckt om blommor. Liljorna är både en gammal symbol i kyrkliga sammanhang, men de fanns också i min mors brudbukett. 

– De blåa blommorna är riddarsporrar, en av de blomsorter som min mamma tyckte allra mest om – och som jag själv också tycker väldigt mycket om.

Tre margeriter

https://www.instagram.com/p/BlzsorwAwsw/?utm_source=ig_web_copy_link

På Instagram berättar det danska kungahuset om den broderiteknik som användes.

”Antependiet har drottningen skapat med broderitekniken petit point, där detaljer skapas diagonalt med halva korsstygn. I mönstret ses bland annat tre margeriter, som ska symbolisera drottningen och systrarnas anknytning till Gråsten.”