Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drottning Margrethes hemmagjorda julpynt

Drottning Margrethes kreativitet kommer till uttryck även när hon julpysslar helt privat. Foto: PETER GROSEN / ALL OVER PRESS
Drottningen har broderat en stekt gås på en julaftonsduk som användes för första gången julafton 2011. Foto: #detdanskekongehus
Det här lilla hjärtat har drottningen gjort till julgranen på slottet Marselisborg i Århus. Foto: #detdanskekongehus
En ängel till julbordet på slottet Marselisborg. Foto: #detdanskekongehus
Julkrubban från 1985 sätts upp varje jul i drottningens arbetsrum på slottet Marselisborg. Foto: #detdanskekongehus
På ömse sidor om den färöiska tavlan hänger juldekorationer som kallas "Dejlig er den himmel blå". Foto: #detdanskekongehus

För första gången visar Danmarks drottning Margrethe, 79, upp sitt eget, hemmagjorda julpynt. 

Varje dag läggs en ny bild ut på kungahusets Instagramkonto.

– Det har blivit julkrubba, dekorativa änglar, tomtenissar, hjärtan och broderade kalendrar till barnbarnen, skriver kungahuset på sin hemsida.

Drottning Margrethe är välkänd för att vara en kreativ och konstnärlig person.

Hon har genom åren ritat Danmarks julfrimärken, illustrerat böcker och gjort såväl kostymer som scenografi till olika uppsättningar på bland annat Det Kongelige Teater.

Men allt det har hört till drottningens offentliga sida. Mera privat har hon i många år gjort julpynt som prytt slotten Marselisborg och Fredensborg, där kungafamiljen brukat fira jul.

I år väljer kungahuset alltså att offentliggöra den sidan av Margrethes kreativitet.

Varje dag läggs en ny bild ut på det kungliga Instagramkontot, med kommentarer om vad det föreställer och i vilket sammanhang pyntet har kommit till.

https://www.instagram.com/p/BcUDW1UHeLn/?taken-by=detdanskekongehus

Bilderna kommenteras entusiastiskt av en del av de 124 000 personer som följer kontot. "Vår fantastiskt vackra och skickliga drottning som vi är otroligt stolta över", kan det heta.

Vissa av pynten är väldigt personliga och ger en tydlig bild av Margrethes kärlek till familjen – framför allt barnbarnen.

Paketkalendern som hon broderade 2007 åt den då tvåårige prins Christian, kronprins Frederiks förstfödde, är ett fint exempel på hennes omsorger.

https://www.instagram.com/p/BcWk3UjHiae/?taken-by=detdanskekongehus

Den var ett sätt att hantera lillkillens otåliga väntan på att det äntligen skulle bli julafton. I kalendern fick han en ny liten julklapp varje dag.

Paketkalendern har använts varje december sedan dess, konstaterar kungahuset.

I år får Margrethe och prins Henrik fira jul på egen hand bland allt sitt pynt.

Kronprins Frederik, Mary och de fyra barnen firar hos hennes familj i Australien, liksom de gjorde förra året, skriver Ekstrabladet.

Prins Joachim, hans fru Marie och parets två gemensamma barn Henrik och Athena firar jul "utomlands", är det enda kungahuset har velat säga om dem.

Joachims två stora pojkar Nikolai och Felix firar med sin mamma, grevinnan Alexandra i hennes stora Köpenhamnslägenhet.