Den traditionella drottningvinkningen – här från drottningens 78-årsdag. Foto: TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURESDen traditionella drottningvinkningen – här från drottningens 78-årsdag. Foto: TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Den traditionella drottningvinkningen – här från drottningens 78-årsdag. Foto: TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
I år hålls en del av firandet på Amalienborgs slott. Men drottningens privata middag hålls på Fredenborgs slott. Foto: LASSE SVENSSONI år hålls en del av firandet på Amalienborgs slott. Men drottningens privata middag hålls på Fredenborgs slott. Foto: LASSE SVENSSON
I år hålls en del av firandet på Amalienborgs slott. Men drottningens privata middag hålls på Fredenborgs slott. Foto: LASSE SVENSSON

Efter Henriks död – så blir drottningens födelsedag

Publicerad

I dag firar drottning Margrethe sin 78-årsdag – omgiven av vännerna.

Det är första födelsedagen utan prins Henrik.

– Det är i hans anda att fira det, säger drottningens barndomsväninna Birgitta Hillingsø till BT.

 

Vänner och familj deltar i firandet av drottning Margrethes 78-årsdag på måndagen – första födelsedagen utan maken Henrik.

Födelsedagsfirandet är den första festinbjudan från hovet efter den officiella sorgmånaden som utlystes efter prinsens död i februari.

Några av de som är inbjudna i dag är vännerna Kjeld och Birgitta Hillingsø. Birgitta Hillingsø har varit vän med drottning Margrethe sedan barndomen. 

Vänparet säger att det handlar om ett mindre sällskap.

– Drottningen firas med en middag helt privat på Fredensborgs slott. Som det verkar nu är det ingen skillnad mot hur hon brukar fira, men det får vi se i kväll, säger Kjeld Hillingsø till BT.

”Det är i hans anda att fira det”

Prins Henriks ande kommer att sväva över firandet, menar vännerna.

– Det är drottningens första födelsedag utan Henrik, men han skulle vara den sista i världen att tycka att hon inte skulle hålla middagen. Det är i hans anda att fira det. Det är en fin tanke, att prinsens sitter och följer med uppe i sin himmel, och tycker att det hela är härligt, säger hon.

Paret har varit med på drottningens födelsedagskalas under en rad med år och förväntar sig att det blir en traditionell middag som avsluta med den vanliga hovkakan med tårtljus på.

Gästerna brukar dyka upp med någon liten present – en bok, vin eller choklad, säger Birgitta Hilingsø i BT-intervjun.

Senare i vår fyller kronprins Frederik jämnt

Under förmiddagen vinkade drottning Margrethe från en balkon på Amalienborgs slott åt danska som ville gratulera. Kronprins Frederik uteblev från detta, vilket enligt Ekstrabladet beror på att han befinner sig på Grönland av privata skäl.

Vännerna uppfattar att hon klarar förlusten bra.

– Drottningen är mycket balanserad. Man har i alla fall inte kunnat märka något annat. Jag har träffat flera änkor och jag tycker att drottningen reagerar lugnt – och det är ju inget som kan förändras, säger Kjeld Hillingsø till BT.

Senare i vår uppmärksammar danska hovet en riktigt högtidlig födelsedag. Den 26 maj fyller kronprins Frederik 50 år. Det firas i nio dagar, bland annat med ett lopp, en middag och en stor föreställning. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag