Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Henriks död – så blir drottningens födelsedag

Den traditionella drottningvinkningen – här från drottningens 78-årsdag.
Foto: TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES
I år hålls en del av firandet på Amalienborgs slott. Men drottningens privata middag hålls på Fredenborgs slott.
Foto: LASSE SVENSSON

I dag firar drottning Margrethe sin 78-årsdag – omgiven av vännerna.

Det är första födelsedagen utan prins Henrik.

– Det är i hans anda att fira det, säger drottningens barndomsväninna Birgitta Hillingsø till BT.


Vänner och familj deltar i firandet av drottning Margrethes 78-årsdag på måndagen – första födelsedagen utan maken Henrik.

Födelsedagsfirandet är den första festinbjudan från hovet efter den officiella sorgmånaden som utlystes efter prinsens död i februari.

Några av de som är inbjudna i dag är vännerna Kjeld och Birgitta Hillingsø. Birgitta Hillingsø har varit vän med drottning Margrethe sedan barndomen. 

Vänparet säger att det handlar om ett mindre sällskap.

– Drottningen firas med en middag helt privat på Fredensborgs slott. Som det verkar nu är det ingen skillnad mot hur hon brukar fira, men det får vi se i kväll, säger Kjeld Hillingsø till BT.

”Det är i hans anda att fira det”

Prins Henriks ande kommer att sväva över firandet, menar vännerna.

– Det är drottningens första födelsedag utan Henrik, men han skulle vara den sista i världen att tycka att hon inte skulle hålla middagen. Det är i hans anda att fira det. Det är en fin tanke, att prinsens sitter och följer med uppe i sin himmel, och tycker att det hela är härligt, säger hon.

Paret har varit med på drottningens födelsedagskalas under en rad med år och förväntar sig att det blir en traditionell middag som avsluta med den vanliga hovkakan med tårtljus på.

Gästerna brukar dyka upp med någon liten present – en bok, vin eller choklad, säger Birgitta Hilingsø i BT-intervjun.

Senare i vår fyller kronprins Frederik jämnt

Under förmiddagen vinkade drottning Margrethe från en balkon på Amalienborgs slott åt danska som ville gratulera. Kronprins Frederik uteblev från detta, vilket enligt Ekstrabladet beror på att han befinner sig på Grönland av privata skäl.

Vännerna uppfattar att hon klarar förlusten bra.

– Drottningen är mycket balanserad. Man har i alla fall inte kunnat märka något annat. Jag har träffat flera änkor och jag tycker att drottningen reagerar lugnt – och det är ju inget som kan förändras, säger Kjeld Hillingsø till BT.

Senare i vår uppmärksammar danska hovet en riktigt högtidlig födelsedag. Den 26 maj fyller kronprins Frederik 50 år. Det firas i nio dagar, bland annat med ett lopp, en middag och en stor föreställning. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!