Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottning Margrethes fina ord till danskarna

Prins Henriks begravning hölls i tisdags.Foto: ROYALPORTRAITS EUROPE / STELLA PICTURES
Foto: E-PRESS PHOTO.COM / /IBL E-PRESS PHOTO.COM

Den avlidne prins Henrik hyllades stort av folket. 

Nu tackar drottning Margrethe hela den danska befolkningen.

"För mig och min familj har det varit djupt rörande", skriver drottningen.

Det är på det danska kungahusets hemsida som drottning Margrethe går ut med ett meddelande som hon riktar till hela den danska befolkningen.

"För mig och min familj har det varit djupt rörande att uppleva den värme och sympati, som från alla delar av det danska samfundet har strömmat till oss i samband med prins Henriks död och begravning" skriver drottning Margrethe. 

20 000 personer köade

Under veckan har flera tusen personer besökt det kungliga slottet och placerat ut blommor, brev och teckningar som en sista hyllning till prins Henrik, skriver den danska tidningen Ekstrabladet.

Omkring 20 000 personer köade också för att se prinsens likkista i Christiansborgs slottskyrka.

Drotting Margrethe tackar för de många skriftliga brev som det danska kungahuset har mottagit, där personer uttrycker sina sympatier.

"Har rört oss alla djupt"

"De många vackra blommor, spontant nedlagda vid de ställen där prinsen tyckte om att vara, de många tusen människor från när och fjärran, som trotsade vinterkylan för att visa prinsen en sista respekt i slottskyrkan. Det har rört oss alla djupt och bidrar till att hjälpa oss alla igenom denna svåra tid", skriver drottningen i sitt brev till det danska folket.

Enligt Ekstrabladet imponerade drottning Margrethe på många, när hon redan dagen efter prinsens död visade sig vid Fredensborgs slott för att titta på folkets hyllningar.

Dessutom har kronprinsfamiljen, samt prins Joachim och prinsessan Maria och deras barn också dykt upp vid Amalienborgs slottsplats för att titta på de många blommorna och hälsningarna till prinsen.

"Uttrycker innerligt tack"

"För all denna vackra vittnesbörd om hängivenhet och medkänsla önskar jag och min familj att uttrycka vårt innerliga tack till hela den danska befolkningen" skriver drottning Margrethe i sitt brev.

Prins Henrik somnade in på Fredensborgs slott sent i tisdags förra veckan, och hans begravning hölls en vecka senare. 

Hans aska kommer dels att spridas i danska farvatten och dels stå i en urna i Fredensborgs slottsträdgård, enligt Danmarks Radio.

Det är utlyst hovsorg fram till den 14 mars, men redan på fredag kommer drottningen att ta emot fem ambassadörer vid en audiens på Amalienborg, vilket tidigare har planerats, rapporterar Ekstrabladet. 

https://www.instagram.com/p/BfdoWlBHkMS/?hl=sv&taken-by=detdanskekongehus