Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drottning Margrethes fina gest på prins Henriks dag

Drottning Margrethe delar på måndagen ut medaljen till personer som stöttat kring prinsens sjukdom och död. Foto: STELLA PICTURES
Personer som stöttat kring prins Henriks död belönas med minnesmedaljen – utdelad på det som skulle varit prinsens 84-årsdag. Foto: Kungahuset

På måndagen skulle prins Henrik fyllt 84 år.

Nu väljer drottning Margrethe att hylla dem som stöttade hovet vid prinsens sjukdom och död.

Redan dagen efter begravningen tackade hon danska folket för stödet.

”För mig och min familj har det varit djupt rörande”, skrev drottningen då i ett uttalande.

I dag, måndag, skulle prins Henrik ha fyllt 84 år. Och just den här dagen väljer drottning Margrethe att gå ut och hylla de personer som hjälpte familjen i anslutning till prinsens död, meddelar danska hovet.

”Hennes majestät drottningen har i dag tilldelat en minnesmedalj för prins Henrik till den kungliga familjen, hovets medarbetare och personer som på ett särskilt sätt bistått vid prinsens sjukdom, död och begravning”, skriver hovet på sin egen Facebooksida.

Medaljen som delas ut är tillverkad av silver

Medaljen är av silver. Den är präglad med drottning Margrethes porträtt och texten ”Margareta II – Regina Daniæ” (Margareta II, Danmarks drottning). På baksidan finns prins Henriks monogram och inskriften ”11.6.1934–13.2.2018”.

Prins Henrik blev inlagd på Rigshospitalet i Köpenhamn den 28 januari i år efter att ha insjuknat under en resa i Egypten. Han visade sig ha en tumör i vänster lunga och enligt de första uppgifterna var den godartat.

Prins Henriks sista uppdrag före pensionen i januari 2016. Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD

Men någon vecka senare flyttades han över till en infektionsavdelning med anledning av en lunginfektion.

Det danska hovet hade tidigare gått ut med att prins Henrik har diagnostiserats av demens. På grund av sjukdomen var prinsen frånvarande vid stora evenemang som drottningen och familjen deltog i.

Den 14 februari meddelade danska hovet att prinsen avlidit. Enligt ett pressmeddelande dog prinsen klockan 23.18 på kvällen före, omgiven av familjen med drottning Margrethe och parets två söner, kronprins Frederik och prins Joachim.

Prins Henrik begravdes i centrala Köpenhamn

Traditionsenligt begravs danska kungligheter i Roskilde domkyrka, men det ville inte prins Henrik, det förklarade han i ett uppmärksammat uttalande under 2017.

LÄS MER: Prins Henriks begravningsceremoni hölls med 60 gäster närvarande 

Tisdagen den 20 februari hölls begravningsceremonin i Christianborgs slottskyrka i centrala Köpenhamn.

Drottning Margrethe tackade för stödet

Biskop Erik Norman Svendsen, som höll i gudstjänsten, var mycket personlig.

– Ett långt liv, som började i Frankrike men slutade i Danmark är slut. Döden kom inte som en överraskning för prins Henrik. Prins Henrik sa för flera år sedan att han tänkte på döden varje dag, inte med fruktan men med respekt, sa han bland annat under ceremonin. 

Drottning Margrethe vid prinsens begravning i februari. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Efter begravningen gick drottning Margrethe ut och tackade danska folket för allt stöd under prinsens sjukdomstid.

”För mig och min familj har det varit djupt rörande att uppleva den värme och sympati, som från alla delar av det danska samfundet har strömmat till oss i samband med prins Henriks död och begravning”, skrev drottningen då.

Nu delar hon alltså ut medalj till de allra närmaste som stöttat under den tuffa tiden.

På medaljens baksida finns prins Henriks monogram. Foto: Danska kungahuset