Drottning Margrethe ställer ut sin konst

Publicerad
Uppdaterad
Hon firar inte bara 40 år på tronen.
Nu kommer drottning Margrethe, 71, även ut som konstnär med en stor utställning på Arkens konstmuseum i Köpenhamn.
Tavlorna har blivit till när hon har behövt ta en paus från rollen som regent.
Den 28 januari blir det vernissage. Då har Margrethe fått vila ut från helgens festande med kungligheter, familj, vänner och politiker i några av sina slott.
Under temat "Färgens själ" får vi möta drottningen som använt måleriet för att få distans till sitt arbete.

"Inte bara drottning"

På Arken får vi följa drottningens utveckling inom måleriet under 35 år. Drygt 130 akrylmålningar, akvareller och kollage visas för första gången för allmänheten.
- Margrethe är inte bara drottning, hon är också en aktiv konstnär, det är ju fantastiskt att det bakom drottningens fasad döljer sig en äkta, engagerad bildkonstnär, säger museidirektör Christian Gether, som länge försökt få drottningen att ställa ut sin konst.
- Utställningen ger en unik inblick i konstnären Margrethe. Vi möter en öppen, sårbar och sökande människa som lyckas omsätta människans existentiella funderingar till enkel och tydlig konst.

"Konstnärlig lust"

Margrethe har utvecklat sitt konsthantverk genom åren. Orädd och alltid fylld av experimentlusta har den danska monarken sökt nya, ibland helt egna, vägar för sitt måleri.
- Det konstnärliga uttrycket har haft enorm betydelse för Margrethe. För en drottning som aldrig kan slappna av från sin offentliga roll, har konsten varit ett viktigt andrum, säger den danska hovreportern Bodil Cath till Information.
Författaren Jens Andersen, just nu aktuell med biografin "M - 40 år på tronen", säger att många danskar tycker det är häftigt att drottningen vågar spela ut sina egna svagheter via konsten.
- Hon visar upp en konstnärlig lust, och hon är modig som vågar visa denna lust offentligt, det är något som många kan känna igen sig i.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag