Drottning Margrethe besöker Grönland

Under vistelsen färdas Drottning Margrethe och prins Henrik med kungaskeppet Dannebrogen.
Foto: Hanne Juul
Drottning Margrethe har varit på gott humör under vistelsen.
Foto: Hanne Juul
Grönland röstade om självstyre 2008, något som drevs igenom året efter. Men man är fortfarande en del av kungariket Danmark.
Foto: Hanne Juul
Drottning Margrethe kopplar av på däck tillsammans med prins Henrik.
Foto: Hanne Juul
I staden Illissat besökte kungaparet ett ålderdomshem.
Foto: Hanne Juul
Det blev även ett besök på den övergivna platsen Qullissat, som tidigare var en av Grönlands mest befolkade städer.
Foto: Hanne Juul
Men när man skulle lämna Qullissat var dimman så tjock att man tvingades åka gummibåt tillbaka.
Foto: Hanne Juul
Kungaparet stannar på Grönland till den 23 juli då de åker hem med Dannebrogen.
Foto: Hanne Juul
1 / 8

Första besöket skedde 1960.

Sedan dess har Drottning Margrethe besökt den enorma ön, Grönland, vid ett flertal tillfällen, något som nu blivit ett årligt inslag.

Mellan 8-22 juli besöker Drottning Margrethe och prins Henrik flera grönländska städer. En resa som uppskattas av såväl lokalbefolkningen som kungligheterna själva.

– Det är alltid fascinerande att se den här naturen, framför allt ger all is ett häftigt intryck, säger drottningen till danska TV2.

När städer i Danmark ska besökas kan detta göras utan större hinder.

Men när Drottning Margrethe ska besöka Grönland är det ett lite mer omfattande projekt.

Grönland, som tillhör det danska kungadömet, ligger ca 350 mil från Köpenhamn, och det tar närmare fem timmar att flyga dit. Trots avståndet har "Dronningen" besökt den gigantiska ön vid flera tillfällen tidigare.

Under det första besöket, när drottningen bara var 20 år gammal, invigde hon en skola i staden Upernavik. I söndags var det dags för ett återbesök.

– Det är svårt att tänka sig att det har gått 55 år sen jag var här sist. Skolan har blivit så mycket större, det är kul att se, säger drottningen till TV2.

Fick åka gummibåt

Men att besöka Grönland är inte helt oproblematiskt.

När Drottning Margrethe, tillsammans med prins Henrik, besökte den övergivna platsen Qullissat, på ön Qeqertarsuaq, utanför Grönlands västra kust fick de ta del av områdets speciella klimat.

Eftersom ön är belägen norr om polcirkeln skiftar vädret i området väldigt snabbt, och enligt Billedbladet blev dimman så tjock att kungaparet fastnade på ön. De ska därför ha tvingats ta sig därifrån i en gummibåt till staden Saqqaq, där solen sken och vädret var klart.

Trots incidenten har såväl drottningen och prinsen varit på gott humör under vistelsen. Bland annat fick de en flygtur över den enorma glaciären Sermeq Kujalleq, som finns med på UNESCO:s lista över världsarv.

– Det är verkligen en upplevelse att få se detta igen. Vi har ju varit här vid flera tillfällen och flugit över glaciären, säger Drottning Margrethe till TV2.

Överfölls av grönländsk hund

Under vistelsen på Grönland, som pågår 8-22 juli, bor Drottning Margrethe och prins Henrik ombord på kungaskeppet Dannebrog. Med fartyget färdas man längs västra Grönlands kust, där majoriteten av öns befolkning bor, och flera städer har under veckan fått påhälsning av kungaparet.

När de under torsdagen ankom till staden Sisimiut utspelade sig en tämligen underhållande scen. Prins Henrik fick sig nämligen en kyss av en äkta grönländsk hund.

Prinsen, som ska vara en stor hundvän, fick enligt Billedbladet syn på hunden under en promenad genom byn. Han stannade till och frågade ägaren vad det var för ras, och det var då hunden hoppade på prinsen.

Ägaren ska, bara några sekunder innan, ha sagt att hunden var fredlig, men han glömde att tillägga att den också älskar uppmärksamhet. Känslorna var dock besvarade och ett kramkalas utbröt mellan prinsen och den 7-åriga hunden, som heter Aputsiaq.

På torsdag nästa vecka lämnar kungaparet Grönland med kungaskeppet Dannebrog.

Fakta Grönland

Huvudstad: Nuuk

Storlek: 2 166 086 kvadratkilometer

Invånare: 55 984

Premiärminister: Kim Nielsen

Språk: Grönländska

Valuta: Dansk krona

Grönland är världens största ö, mer än fyra gånger så stor som Sverige. Samtidigt täcker den grönländska isen mer än 80% av landets yta, och de allra flesta städerna ligger i dag längs den västra kustremsan.

1814 blev Grönland en dansk koloni, sedan dess har Grönland i olika etapper fått mer och mer att säga till om. Så sent som 2008 hölls en omröstning i frågan om självstyre. En klar majoritet röstade för självstyre, något som verkställdes 21 juni 2009. Man tillhör dock fortfarande det danska kungariket, och Drottning Margrethe är statschef även över Grönland.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!