Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drömhuset var fullt av svamp

Suzann Olsson köpte drömhuset i Skurup för 600000 kronor. Men besiktningsmannen missade att hela huset var angripet av fukt, mögel och hussvamp. "Han har totalt missuppfattat sin yrkesroll och går mäklarens intresse i stället för husköparens. Det är skandal att SBR fortfarande rekommenderar honom."
Foto: CHRISTER CHRISTER

Suzann Olsson trodde hon hittat drömhuset i Skurup.

I stället blev det en mardröm.

Med fukt, mögel, hussvamp och en långdragen kamp för att få ersättning från försäkringsbolaget.

- Huset måste helrenoveras och det skulle kosta mig minst  600 000 kronor. Jag har helt enkelt inte råd, säger hon. Besiktningsmannen som Suzann Olsson anlitade har en ansvarsförsäkring i försäkringsbolaget Zürichs. Men bolaget vägrar betala mer än 142 000 kronor, trots att besiktningsmannen medger att han gjort fel.

"Trots synliga fuktfläckar slätade besiktningsmannen över bristerna", säger Suzann.Allergier och astma Förutom Suzann Olsson så har ytterligare fem husägare stämt honom. - Den här processen är inne på sitt tredje år. Flera av de andra familjerna har tvingats flytta för att de utvecklat allergier och astma. De tvingas nu betala dubbla hyror, säger Suzann Olsson. - Jag har bott kvar men är livrädd för att också utveckla sådana problem. Huset är uppenbart ohälsosamt att bo i. Fönster gnisslade Hösten 2001 hittade Suzann Olsson sitt drömhus, ett före detta missionshus i Skurup. Hon ville vara säker på att huset var i gott skick och anlitade besiktningsmannen Björn Gerdhem som rekommenderades av mäklaren och av SBR, Svenska byggingenjörers riksförbund. - Han påpekade detaljer som att dörrar kärvade, fönster gnisslade men sa att huset var i bra skick för att vara så gammalt, säger Suzann Olsson.

Synliga fuktfläckar - Trots att det fanns synliga fuktfläckar och en svacka i golvet blev jag inte varnad ifrån ett köp. Han slätade över bristerna och hade tusen ursäkter för att exempelvis fuktmätaren visade höga värden. Snart visade det sig att de dolda felen var många och allvarliga. 

Borde avråtts En fastighetskonsult konstaterade flera fukt- och mögelskador samt svårartad hussvamp. Enligt konsulten borde Suzann avråtts från att köpa huset. I förrgår berättade hon om tvisten i tv-programmet Plus. Hon är djupt kritisk till att mannen fortfarande är ansluten till SBR. - Jag litade helt på honom. Nu inser jag att det inte handlade om okunskap utan att han medvetet undanhöll fakta.

FAKTA

Husköp
Husköparen ansvarar enligt lag för att besiktiga huset.
Om detta inte görs blir det svårare att hävda sin rätt vid eventuella husskador.
Säljaren kan även göra en rekommenderad överlåtelsebesiktning men det är ingen plikt.
Besiktningsmannen ska förmedla husets kondition och status.
Handlingar ska läsas igenom, huset ska undersökas grundligt och husköparen ska informeras om riskerna.
SBR, Svenska Byggnadsingenjörers riksförbund, har utfärdat ett certifikat för besiktning.
Kostnaden för en besiktning ligger på allt från 5 000 kronor och uppåt.